Τσίπρας: Αυτές οι θυσίες θα είναι οι τελευταίες

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν δεν είναι ευχάριστα μέτρα γιατί οι πολίτες έχουν ήδη δώσει πολλά αλλά αυτές οι θυσίες θα είναι οι τελευταίες, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και δεν προτείνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται τώρα αντίθετος σε όλα όσα ψήφισε η παράταξη του τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Για τον Αντώνη Σαμαρά είπε ότι αφού με την διακυβέρνησή του «λεηλάτησε» το ΑΕΠ της χώρας, τώρα «δίνει γραμμή στον κ. Μητσοτάκη σε σχέση με το τί θα ψηφίσει», ενώ χρέωσε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνδυασμό «θράσους και δειλίας» στις αποφάσεις του.

«Γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφεραν την ανάπτυξη;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, καταλογίζοντας στους προκατόχους του πως, αντί για ανάπτυξη, έφεραν ύφεση της τάξεως του 25%.

Απέδωσε την ραγδαία άνοδο της ανεργίας στην υπαγωγή της χώρας στο πρώτο μνημόνιο και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με τις «χειρότερες θέσεις των δανειστών», ενώ συμπλέει με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε στο ζήτημα του χρέους.

Όσο για την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει τις ιδέες της στην 5ετία 2017 – 2021, επέμεινε πως εκλογές θα γίνουν το 2019 και όχι νωρίτερα και πως και σε αυτές, η Νέα Δημοκρατία θα χάσει.

«Δεν καταφέραμε να πετύχουμε όσα θέλαμε [σ.σ κατά την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης] υπό το βάρος ενός δυσμενέστατου συσχετισμού στην Ευρώπη, αλλά ο λαός μας ξαναέβγαλε τον Σεπτέμβρη δίνοντας το μήνυμα πως 'αντέχουμε στις δυσκολίες, αρκεί να μην επιστρέψουν αυτοί που κατέστρεψαν την χώρα'».

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε πως δεν θα ζητηθούν αναδρομικά, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη αδικία» μία τέτοια απαίτηση ενώ, λίγο αργότερα, προανήγγειλε πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στο «πάγωμα» του ειδικού μισθολογίου.



Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας