«Έχουμε μπροστά μας δρόμο μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών τον Ιούνιο, τη διαβούλευση για την τελική συμφωνία και την κύρωση στη Βουλή» δήλωσε με νόημα στο Mega ο υπουργός Ναυτιλίας. Προς τούτο, επικαλέστηκε και σειρά νομικών διαδικασιών, ενώ δήλωσε ότι ετοιμάζονται ρυθμίσεις όπως η Δημόσια Αρχή Λιμένα Πειραιά που εκτιμάται ότι δημιουργεί νέο «κρατικό» ΟΛΠ.
Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ακόμη ότι «η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμένα» παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του πρωθυπουργού την Παρασκευή, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα στο ΤΑΙΠΕΔ.
«Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Είναι παράλληλη εξουσία στην αιρετή εξουσία του ελληνικού λαού. Πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κάνει αξιοποίηση ή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ; Είναι επινόηση των δανειστών το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι κυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας.
«Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο Πιτσιώρλας, είναι οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από δανειστές, τραπεζικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς και λειτουργεί βάσει κανόνων που θέλουμε να αλλάξουμε» ξεκαθάρισε.
«Ή έπρεπε φύγουμε, ή να μείνουμε και να παλέψουμε... άλλαξε σε πολλά σημεία η συμφωνία που έφερε το ΤΑΙΠΕΔ, δεν εξαιρούσε ούτε καν την ακτογραμμή των λιπασμάτων που ήταν διακήρυξη του πρωθυπουργού, χρειάστηκε και αγώνας δικός μου για να εξαιρεθεί η ακτογραμμή» τόνισε.
Ο υπουργός αμφισβήτησε και τα λεγόμενα του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του λιμένα μετά τις επενδύσεις της Cosco, λέγοντας ότι η ανταγωνιστικότητα θα ενισχυόταν έτσι κι αλλιώς, αλλά και τα λεγόμενά του για 2.000 θέσεις εργασίας λόγω της παρουσίας της κινεζικής εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα αποτελούν υπεργολαβίες. Όπως είπε, η κινεζική εταιρεία θα έχει 51% του ΟΛΠ την πρώτη δεκαετία, και μετά θα γίνει 67%.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «είναι ορθολογικό να λέτε να φεύγαμε επειδή δεν συμφωνούμε, (με τις ιδιωτικοποιήσεις) αλλά δεν είναι ορθολογικοί οι καιροί μας». «Καθημερινά συγκρουόμαστε με τον εαυτό μας για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις... Έμεινα ως μέλος της κυβέρνησης για να βελτιώσω τη συμφωνία» διευκρίνισε ο Θοδωρής Δρίτσας.
«Δέχτηκα ακόμη και την προσωπική αυτοακύρωση μιας πορείας 50 ετών για να μείνει ανοικτός ο δρόμος για την κυβέρνηση» πρόσθεσε δε ο υπουργός. «Δίνουμε μάχες καθημερινά με τον εαυτό μας και με την ιστορία μας» συμπλήρωσε.
«Δεν έχουμε δεσμευτεί για έσοδα 50 δισεκ. ευρώ από νέες ιδιωτικοποιήσεις» για το νέο Ταμείο επέμεινε, ενώ πρόσθεσε ότι «κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι 26 ιδιωτικοποιήσεις αντί για τις 9 της συμφωνίας».
Ο υπουργός άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που το «διάδοχο» Ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ έχει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες. «Αν τεθεί θέμα νέου Ταμείου με μεγαλύτερες εξουσίες του ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσω τη θέση μου» δήλωσε.
Σύμφωνα δε με τον υπουργό, «ο Γιάννης Δραγασάκης με το κύρος και την γνώση του έχει προειδοποιήσει όσους σχεδιάζουν την Παγκόσμια ΟικονομίỨ.
«Η αστυνομία κινήθηκε μόνη της για να χτυπήσει τους λιμενεργάτες, καταδικάζω όσα έγιναν στο Ζάππειο (κατά την υπογραφή της συμφωνίας» ανέφερε ακόμη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρχε σχετική εντολή από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. «Δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο Τόσκας, οι αρχές λειτούργησαν αυτόνομα. Να αναζητηθούν ευθύνες. Ήταν λάθος που τους εμπόδισαν... Καταδικάζω απερίφραστα την απαγόρευση να προχωρήσουν οι λιμενεργάτες στο χώρο του Ζαππείου» παρατήρησε.
Σε ό,τι αφορά τους περίπου 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Δρίτσας δήλωσε ότι πριν το Πάσχα θα φύγουν.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.