«Στο ερώτημα αν και οι επόμενες γενιές έχουν δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλειας, δεν χωρούν υπεκφυγές», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το πρόβλημα βιωσιμότητας στην «λεηλασία των αποθεματικών», αλλά και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Παραθέτωντας επιγραμματικά μερικά οικονομικά μεγέθη όπως την μείωση κατά 30% των εισφορών στο ΙΚΑ από το 2010 έως το 2014 αλλά και την αύξηση της ανεργίας από το 7% στο 25%, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δώσουν τις δικές τους προτάσεις επί του ζητήματος.
Ο κ. Τσίπρας απέδωσε τόσο την μείωση των μισθών, όσο και τις οφειλές ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στις πολιτικές επιλογές των τελευταίων 40 ετών, εντοπίζοντας την απαρχή των προβλημάτων στα χρόνια που «τα τραπεζικά επιτόκια ήταν στο 25%» και «παρασιτούσε η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα».
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε την αναγκαιότητα να ανοίξει ο διάλογος με ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Ειδικότερα για τους αγρότες, υπογράμμισε «ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι κατ' επάγγελμα αγρότες, αντίθετα έχουν να φοβηθούν οι μεσάζοντες».
Για την εθνική σύνταξη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η πρόταση της κυβέρνησης εξασφαλίζει ότι το δικαίωμα σε αυτή κατωχυρώνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, ακόμη και για τους μακροχρόνια άνεργους με δεκαπέντε χρόνια ασφάλισης. Το ύψος της εθνικής σύνταξης θα αναδιαμορφώνεται κάθε χρόνο με υπουργική απόφαση και θα είναι συνδεδεμένο με τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Στην δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «ταυτίζεστε με τις απόψεις του ΔΝΤ».
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.