Εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή και ανοιχτό συνέδριο τον Σεπτέμβρη πρότεινε ο Τσίπρας

Μπροστά μας είχαμε την επιλογή ενός δύσκολου συμβιβασμού ή την επιλογή μιας άτακτης χρεοκοπίας, που προφανώς δεν αποτελεί επιλογή κανενός μέσα σε αυτή την αίθουσα, είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, κατά την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας μήνυμα στους διαφωνούντες βουλευτές.

Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό απλά είτε εθελοτυφλεί, είτε κρύβει την αλήθεια, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε μάλιστα πως η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης από φίλιες δυνάμεις, θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος.

«Μετά από σκληρή μάχη αυτό το πλαίσιο συμφωνίας καταφέραμε να φέρουμε. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορούσε μια άλλη κυβέρνηση να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, δεν έχει παρά να το ισχυριστεί ανοιχτά», δήλωσε με νόημα ο κ. Τσίπρας.

«Αν επίσης κάποιοι νομίζουν ότι μια άλλη κυβέρνηση με έναν άλλο πρωθυπουργό μπορούσε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, επίσης μπορεί να το πει ακόμη και μέσα σε αυτή την αίθουσα», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν ήταν εντολή ρήξης και δεν σήμαινε «ναι» στη δραχμή. Αν αυτό ίσχυε έπρεπε να το πούμε από πριν στον λαό και να είχε τεθεί και στα κομματικά όργανα. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρους» επανέλαβε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε συνθήκες άρσης σημαντικού μέρους της κυριαρχίας της και η αποκατάσταση και ο απεγκλωβισμός από την σκληρή εποπτεία των δανειστών θα είναι διαρκής και η μάχη δύσκολη.

Τόνισε πως επέλεξε το δρόμο του συμβιβασμού, γιατί όπως είπε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια καλύτερη εναλλακτική και πρότεινε τη διεξαγωγή Κεντρικού Συνεδρίου το Σεπτέμβριο.

«Προτείνω στην ΚΕ έκτακτο, ανοιχτό συνέδριο το Σεπτέμβρη που θα απαντήσει στα στρατηγικά ερωτήματα, για την τακτική μας για τους μέσο-μακροπρόθεσμους στόχους μας, για τις πιθανές εναλλακτικές. Να συμφωνήσουμε σήμερα το χρονοδιάγραμμα με το οποίο τα μέλη μας να αναζητήσουν απαντήσεις». 

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε ευθεία αναφορά στους διαφωνούντες και πρότεινε να τεθεί το, κατά την άποψη κάποιων, εναλλακτικό σχέδιο, σε δημοψήφισμα άμεσα. 

«Υπάρχει η άποψη που θεωρεί ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που περνάει μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας και ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου
Αυτή η άποψη θεωρεί ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός και δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το έκτακτο συνέδριο. Προτείνω αυτή η άποψη, που δεν αφορά μόνο τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική του κόμματος αλλά τον τόπο και τον ελληνικό λαό, αυτή η κρίσιμη απόφαση να μην υποβαθμιστεί, να απευθυνθούμε στα μέλη του κόμματος διοργανώνοντας δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή με συντεταγμένες και σύντομες διαδικασίες».

Αναφερόμενος στη διαφοροποίηση πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι
«Ο στόχος είναι κοινός, διαφωνούμε στα μέσα. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στις ψήφους άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Καλώ όλους και όλες να μοιραστούμε την πολιτική ευθύνη για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνονται την πρόταση για το έκτακτο συνέδριο. Να μείνουμε ενωμένοι πραγματικά, όχι στα λόγια, με κοινή στάση στο Κοινοβούλιο. Η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση μετά τον πόλεμο, είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε δεν στηρίζεται επειδή έπαψε να είναι αριστερή και πέφτει».

«Στόχος δεν είναι οι εκλογές αλλά να προχωρήσουμε τα ζητήματα της χώρας. Οι εκλογές είναι μια διέξοδος όταν αυτές απαιτούνται» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος προσερχόμενη νωρίτερα στο Σινέ Κεραμεικός.

Έκκληση για ενότητα, συνεννόηση και σύνεση και στις 2 πλευρές απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος.

«Αναγκαίο θα ήταν να μην υπάρχει καν το ρήγμα. Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό διότι η χώρα δεν έχει την δυνατότητα να περιμένει», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αριστερή Πλατφόρμα θα καταθέσει πρόταση με την οποία θα ζητά να μην προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Την ίδια ώρα, κείμενο παρέμβασης υπέρ της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της διάσπασης του κόμματος κατάθεσαν "53" βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Πηγή: skai.gr