Ανικανοποίητο το ΔΝΤ εξαιτίας των «υφεσιακών μέτρων» που προτείνει η Ελλάδα

Ανικανοποίητο παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τα νέα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal – εκτιμά πως η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφορολογημένη και η επιβολή νέων βαρών θα έπληττε τόσο την ανάπτυξη όσο και την αποπληρωμή του χρέους.

Παράλληλα, το Ταμείο φέρεται να είναι δυσαρεστημένο με διάφορες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η Αθήνα, καθότι πιστεύει πως δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη αναμόρφωση της οικονομίας σε ένα περιβάλλον που θα είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, έκτακτη συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον έλληνα πρωθυπουργό, το μεσημέρι της Τετάρτης, οργανώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup όπου θα αξιολογηθεί το ελληνικό σχέδιο.

Το ελληνικό σχέδιο είναι «ακόμα ανεπαρκές» σε σχέση με ό,τι περιμένει το Ταμείο, δήλωσε τη Δευτέρα η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, αφήνοντας να εννοηθεί πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τροποποιήσει τις προτάσεις της προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξη του Ταμείου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κ. Λαγκάρντ ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τις εξελίξεις το βράδυ της Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να δεχτεί μια συμφωνία χωρίς τη σφραγίδα του ΔΝΤ, μήνυμα που επανέλαβαν την Τρίτη βουλευτές του κεντροδεξιού μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του με τη θετική στάση που υιοθέτησαν γρήγορα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα δεν θα πρέπει να εγείρουν τέτοιου είδους προσδοκίες», σχολίασε με νόημα ο κ. Σόιμπλε, σχολιάζοντας το μήνυμα που έστειλε μέσω Twitter ο προσωπάρχης της Κομισιόν, πως η νέα ελληνική πρόταση αποτελεί «καλή βάση για πρόοδο».

Το πακέτο μέτρων που έχει προτείνει η Αθήνα βρίσκεται πλέον σε φάση τεχνικής επεξεργασίας από τους θεσμούς, όμως, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI, στις Βρυξέλλες υπάρχει έντονη ενόχληση με τη στάση του Ταμείου, καθώς φέρεται να έχει στείλει μόνο έναν χαμηλόβαθμο αντιπρόσωπο στις διαβουλεύσεις, ο οποίος μάλιστα δεν είναι εξουσιοδοτημένος να λάβει αποφάσεις.
Πηγή: skai.gr