Τσίπρας: Οι Γερμανοί δεν πληρώνουν τους Έλληνες

Στην αντεπίθεση απέναντι στις προτάσεις των δανειστών για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016 (1% του ΑΕΠ) περνά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, τονίζοντας με νόημα πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν είναι αυτοί που πληρώνουν τους Έλληνες.

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει πως το πρόβλημα ρευστότητας των ασφαλιστικών Ταμείων δεν οφείλεται στις υπέρογκες δαπάνες, αλλά αφενός στο «κούρεμα» των αποθεματικών τους κατά «25 δισεκατομμύρια ευρώ» και αφετέρου σε απώλειες εισφορών ύψους επιπλέον 13 δισ. την περίοδο 2010-2014, λόγω της πρωτοφανούς κατάρρευσης της οικονομίας και της απασχόλησης την περίοδο της κρίσης.

«Την ίδια περίοδο, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες μειώθηκαν κατά περίπου 50%, καθιστώντας αδύνατες περαιτέρω [περικοπές] σε αυτό τον ευαίσθητο κλάδο», τονίζει. «Δεν είναι πρόθεσή μου να αρνηθώ τα λάθη και τις ακαμψίες του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αλλά να δείξω πως τα προβλήματά του δεν πηγάζουν από τη φερόμενη γενναιοδωρία του», συμπληρώνει.

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει σειρά διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, την ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων και την κατάργηση των ειδικών όρων για ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων. Αποσαφηνίζει όμως πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα, ούτε με αμιγώς εισπρακτικά κριτήρια, όπως ζητούν οι εταίροι.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αμφισβητεί έντονα τα στοιχεία που έχουν παρουσιάσει οι πιστωτές – πρωτίστως το ΔΝΤ – για το μέγεθος της συνταξιοδοτικής και της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως τα μεγέθη αυτά προκύπτουν από κακή χρήση στατιστικών δεδομένων.

Συμπληρώνει δε πως η ψηλή αναλογία της συνταξιοδοτικής δαπάνης προς ΑΕΠ οφείλεται στη μεγάλη αποδυνάμωση της οικονομίας, που σημαίνει πως «το ΑΕΠ μειώθηκε πολύ ταχύτερα από τις συντάξεις».

Μάλιστα, χρησιμοποιώντας τη σύγκριση Γερμανίας-Ελλάδας που έχει χρησιμοποιήσει και το ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως οι μέσες ηλικίες συνταξιοδότησης στις δυο χώρες είναι σχεδόν πανομοιότυπες.

«Ο Ντισραέλι έλεγε ότι υπάρχουν τριών ειδών ψεύδη: τα συνήθη, τα καταστρεπτικά και η στατιστική. Ας μην επιτρέψουμε μια ιδεοληπτική χρήση των δεικτών να καταστρέψει την ώριμη συμφωνία που προετοιμάσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα των εντατικών διαβουλεύσεων. Είναι καθήκον όλων μας», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ (γερμανικά) και ΕΔΩ (ελληνικά)
Πηγή: skai.gr