Ομιλία με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης θα δώσει η Μέρκελ

Ομιλία που θα έχει ως στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών αναμένεται να δώσει αύριο Πέμπτη ενώπιον της γερμανικής Βουλής η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται ως πηγή αξιωματούχο με γνώση της γερμανικής κυβερνητικής στρατηγικής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κ. Μέρκελ θα αποφύγει επικριτικές αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, και αντίθετα θα περιγράψει λιτά την φάση στην οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση.

Στην ομιλία της, η καγκελάριος θα επαναλάβει το πάγιο μήνυμά της πως η Αθήνα θα πρέπει να υλοποιήσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να λάβει τις παγωμένες δόσεις στήριξης από τους δανειστές. Θα επαναλάβει επίσης ότι θέλει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά και η χώρα μας θα πρέπει ό,τι της αναλογεί ώστε να παραμείνει στη νομισματική ένωση.

Η ομιλία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 10:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος), λίγες ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup στο Λουξεμβούργο, που αν αποδειχθεί άκαρπο, θα αναζωπυρώσει τις φήμες για ενδεχόμενη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης το Σαββατοκύριακο.

Σε κάθε περίπτωση, η ομιλία Μέρκελ θα γίνει εν μέσω αυξανόμενων αντιθέσεων στη γερμανική Βουλή απέναντι σε μια «χαλαρή» συμφωνία με την Ελλάδα.

Πλήθος πρόσφατων δημοσιευμάτων, τόσο στον γερμανικό όσο και στο διεθνή Τύπο, αναφέρουν πως ακόμα και η ίδια η Χριστιανοδημοκρατική παράταξη της κ. Μέρκελ είναι διχασμένη ανάμεσα στη δική της πιο μετριοπαθή στάση – που συνδέεται και με την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας – και την πιο αδιάλλακτη στάση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πηγή: skai.gr