Δραγασάκης: Ούτε δεχόμαστε τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς (tweets)

Τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, φαίνεται να βάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στον απόηχο της έκτακτης σύσκεψης κορυφής της Δευτέρας μεταξύ εταίρων και δανειστών, αλλά και των πληροφοριών του γερμανικού Τύπου για μια, εντός του τρέχοντος προγράμματος, «τελευταία προσφορά στην Ελλάδα».

«Ούτε δεχόμαστε τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς» διαμήνυσε την Τρίτη σε ομιλία του ο Γιάννης Δραγασάκης. «Η τρόικα στην Ελλάδα τελείωσε με την ψήφο του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «το Μνημόνιο αποτέλεσε ένα πλέγμα αστοχιών με οδυνηρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις».

«Το ρίσκο του εγχειρήματός μας είμαστε έτοιμοι και το αναλαμβάνουμε. Δεν πρόκειται να καταστούμε "μεταλλαγμένη Αριστερά"» ξεκαθάρισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επίτευξη μίας δίκαιης συμφωνίας. «Δεν έχει νόημα σε αυτό το σημείο να εγκλωβιστούμε σε ένα άσκοπο blamegame (σ.σ «αλληλοκατηγορίες») τονίζει.

Όπως σημειώνει, «στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η ανάκτηση της αισιοδοξίας της κοινωνίας. «Η λαϊκή εντολή ήταν σαφής για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη εντός του ευρώ με εγκατάλειψη της εποχής των μνημονίων» ξεκαθαρίζει.

«Ως κυβέρνηση
έχουμε γραπτά διατυπωμένες προτάσεις για όσα ζητήματα έχουν τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης.

Δηλώνοντας ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα, ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι πρέπει να διασφαλίζει προϋποθέσεις όπως να αποκαθιστά την ομαλότητα ως προς τη ρευστότητα και να είναι μακράς πνοής, να έχει μακροχρόνιο ορίζοντα, να περιλαμβάνει σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και να περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτω από το 1% για το 2015 και από το 1,5% για το 2016.

«Το παραγωγικό σύστημα πρέπει να μετασχηματιστεί και ένα επενδυτικό "σοκ" να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία» παρατήρησε.  «Η συμφωνία όμως είναι ακόμη ένας στόχος προς επίτευξη και όχι μια συντελεσμένη πραγματικότητα» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Οι πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα έχουν θεσμοποιήσει τον πλέον αναποτελεσματικό & αντιπαραγωγικό τρόπο εξυπηρέτησης χρέους (...) «Με κοινή πολιτική βούληση, το χρέος μπορεί να αναδιαρθρωθεί δίχως την παραμικρή επιβάρυνση των ευρωπαίων φορολογούμενων» σχολίασε ακόμη.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Δραγασάκη, «οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε και θα εφαρμόσει η κυβέρνηση θα αποκαθιστούν τις αδικίες και τις ανισότητες που έχουν ριζώσει στην Ελλάδα».

Πρόωρες εκλογές αν η συμφωνία με τους πιστωτές δεν αποτελέσει «έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό», πρότεινε στο μεταξύ μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα την καταβολή μισθών και συντάξεων έναντι της δόσης του ΔΝΤ.

Σε ακόμη μια παρέμβαση για το «ελληνικό ζήτημα» προχώρησε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος εκφράζοντας δημοσίως τους φόβους του για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε «όλα τα μέρη να συνεχίσουν να κάνουν τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται για να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους όσο το δυνατόν συντομότερο. Έτσι θα αποτρέψουν να εισέλθει στις διεθνείς αγορές κάποια αβεβαιότητα και αστάθεια».

Πηγή: skai.gr