Φοβούνται ελληνική χρεοκοπία οι ΗΠΑ: Να συμφωνήσουν Αθήνα και δανειστές

Σε πολλοστή παρέμβαση για το «ελληνικό ζήτημα» προχώρησε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος εκφράζοντας δημοσίως τους φόβους του για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε «όλα τα μέρη να συνεχίσουν να κάνουν τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται για να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους όσο το δυνατόν συντομότερο. Έτσι θα αποτρέψουν να εισέλθει στις διεθνείς αγορές κάποια αβεβαιότητα και αστάθεια».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι εύκολα υπολογίσιμες. «Λειτουργούμε σίγουρα», σημείωσε, «σε μία διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, και τυπικά η αστάθεια σε ένα μέρος της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντικές επιπτώσεις θα έχει, αλλά φαίνεται να είναι ένα αναίτιο βάρος, γι’ αυτό και ο κ. Λιου έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο».

Ο αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου «μίλησε για το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη, όπου όπως είπε προέτρεψε ξανά όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να φτάσουν σε συμφωνία γρήγορα».

Σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, όσο ήταν στη Δρέσδη ο κ. Λιου «μίλησε επίσης με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επικοινωνεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Με μια λιτή δήλωση και χωρίς την παρουσίαση κάποιου κειμένου που θα σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώθηκε στο μεταξύ τη Δευτέρα η έκτακτη σύσκεψη κορυφής των πιστωτών στο Βερολίνο.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν πως χρειάζεται ακόμα «εντατική δουλειά» ώστε να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα.

Οι πέντε ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή κατά τις επόμενες ημέρες, αλλά και σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.


Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr