Έκτακτη σύσκεψη κορυφής των πιστωτών για κατάρτιση πρότασης προς την Ελλάδα

Έκτακτη σύσκεψη κορυφής έχουν στο Βερολίνο οι εταίροι-πιστωτές, προκειμένου να ετοιμάσουν από κοινού μια πρόταση – πιθανώς τελεσίγραφο – που θα παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση με στόχο να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της τετράμηνης πλέον διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στους «Financial Times», οι δανειστές δεν συντάσσουν τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, όμως θα ζητήσουν από την ελληνική πλευρά να δώσει άμεσα μια απάντηση.

Στη σύσκεψη λαμβάνουν μέρος η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο ηγέτης της Γαλλίας και ο επικεφαλής της Κομισιόν βρίσκονταν στην γερμανική πρωτεύουσα για προγραμματισμένη συνάντηση με την καγκελάριο, όμως ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης και η επικεφαλής του Ταμείου μετέβησαν στο Βερολίνο κρυφά,χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση.

Ηχηρή είναι όμως η απουσία της ελληνικής πλευράς, η οποία παρακολουθεί από την Αθήνα τις εξελίξεις στο Βερολίνο. Οι διαβουλεύσεις άρχισαν αργά το βράδυ και αναμένεται να διαρκέσουν ως τα ξημερώματα. Δεν αποκλείεται να προκύψει κοινό ανακοινωθέν.

Πρώτος στόχος των δανειστών είναι να βρουν κοινό τόπο μεταξύ τους, με δεδομένο ότι ακόμα υπάρχουν αποκλείσεις, κυρίως μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών. Το κείμενο που θα υιοθετηθεί αναμένεται στα παρουσιαστεί στη συνέχεια στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού Channel 4, Πολ Μέισον, η Ευρωτράπεζα και το Ταμείο εμφανίζονται έτοιμοι να προσφέρουν στην Ελλάδα μια μη διαπραγματεύσιμη πρόταση. Στον αντίποδα, ελληνική κυβερνητική πηγή ανέφερε στο βρετανό δημοσιογράφο πως στο ελάχιστο η όποια πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει προφορικές δεσμεύσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας.

Η πρόταση των διεθνών εταίρων, ανεξάρτητα από το αν θα έχει τη μορφή τελεσιγράφου ή όχι, θα αποκρυσταλλώνει τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό τις προϋποθέσεις που θέτουν οι δανειστές ώστε να αποδεσμεύσουν τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει λαμβάνει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.

Η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τους ηγέτες των δυο μεγαλύτερων οικονομικών του ευρώ έρχεται μετά από τέσσερις μήνες ατελέσφορων διαπραγματεύσεων, κι ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, με δεδομένο ότι το παρατεταμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης λήγει στις 30 Ιουνίου.

Το Euro-working Group έχει διαμηνύσει πως αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις αρχές Ιουνίου υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χρήματα στήριξης, καθώς απαιτείται χρόνος για την επικύρωση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις των εταίρων.

Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ μέσα στον Ιούνιο, με την πρώτη από τις τέσσερις δόσεις, ύψους 300 εκατ. ευρώ, να είναι προγραμματισμένη για τις 5 του μηνός. Η Αθήνα ενδεχομένως έχει τα ταμειακά διαθέσιμα για την καταβολή της πρώτης δόσης, όμως, με δεδομένο ότι θα πρέπει να πληρώσει μισθούς Δημοσίου στα μέσα του μήνα, είναι αμφίβολο αν έχει τη ρευστότητα για να κάνει οτιδήποτε στη συνέχεια.

Περιμένει η Αθήνα

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ ολοκληρώθηκε η νέα μαραθώνια συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο Μαξίμου παραμένουν πάντως κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, εν αναμονή των εξελίξεων στο Βερολίνο,
Πηγή: skai.gr