Κλείσιμο

Συνάντηση κορυφής ΕΕ, Ρωσίας και Ουκρανίας για κρίση, φυσικό αέριο και εμπόριο

Την κρίση στην Ουκρανία, το σημαντικό ζήτημα παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις εμπορικές σχέσεις Βρυξελλών-Ουκρανίας θα συζητήσουν στις 26 Αυγούστου, σε σύνοδο κορυφής, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία και Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Την Ε.Ε. θα εκπροσωπήσουν η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γιούχτ και ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έντινγκερ.

Οι τριμερείς επαφές θα λάβουν χώρα στο Μίνσκ της Λευκορωσίας, στο πλαίσιο της Συνόδου Τελωνειακής Ένωσης - Ουκρανίας. Η Τελωνειακή Ένωση είναι ο πρόδρομος της Ευρασιατικής Ένωσης, μίας οικομικο-πολιτικής ένωσης κρατών που επιδιώκει να δημιουργήσει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο κίνδυνος για το αέριο

Το ζήτημα παροχής φυσικού αερίου στην Ε.Ε. έλαβε διαστάσεις την προηγούμενη Πέμπτη, όταν η ουκρανική Βουλή πέρασε νόμο που της επιτρέπει να απαγορεύσει την μεταφορά ρωσικού γκαζιού προς την Ευρώπη μέσω του δικτύου αγωγών της. Το εν λόγω μέτρο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Η Ρωσία καλύπτει περίπου το 33% της ζήτησης για αέριο στην ενωμένη Ευρώπη και το 50% του εξαγόμενου αερίου προς την Ε.Ε. περνά μέσω Ουκρανίας. Η ρωσική Gazprom είναι ο κύριος τροφοδότης και της ελληνικής αγοράς.

Υπό το ισχύον καθεστώς, η μεταφορά του ρωσικού αερίου μέσω των ουκρανικών αγωγών περιλαμβάνεται στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας με τη Gazprom. Ως αντίτιμο, το Κίεβο εισπράττει κόμιστρα, περίπου 3 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αερίου που μεταφέρονται ανά 100 χιλιόμετρα δικτύου, με βάση μία φόρμουλα όπου λαμβάνεται υπόψη και η τιμή του γκαζιού, σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα Kyiv Post.

Μετά το πέρασμα του νομοσχεδίου όμως, κι αν το Κίεβο επιβάλει κυρώσεις στην Gazprom, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να διαπραγματευτούν νέες συμβάσεις με τη Ρωσία για αγορά του αερίου στα ανατολικά (ρωσο-ουκρανικά) σύνορα, αλλά και νέα συμβόλαια με το Κίεβο, για τη μεταφορά του αερίου.

Η αλλαγή μπορεί να αποφέρει υψηλότερα κόμιστρα στην Ουκρανία, επηρεάζοντας τις ευρωπαϊκές εταιρείες και τους καταναλωτές τους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Αλέξανδρος Μαράκης