Κλείσιμο

Μηταράκης: Η ΓΕΝΟΠ δεν είναι ιδιοκτήτης της ΔΕΗ – Η επιχείρηση χρειάζεται κεφάλαια

Την ανάγκη δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ» προς όφελος της επιχείρησης, των καταναλωτών και της οικονομίας επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, αναφέροντας μάλιστα ότι «η ΓΕΝΟΠ δεν είναι ιδιοκτήτης της ΔΕΗ αλλά το δημόσιο».

«Χρειάζεται ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας, οι προηγούμενες προσπάθειες δεν δούλεψαν στην πράξη. Ανοίγοντας μόνο το λιανεμπόριο δεν δόθηκε η δυνατότητα πρόσβασης στους ιδιώτες σε όλο το ενεργειακό μείγμα, και γι’ αυτό η χώρα μας δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά στην ενέργεια, και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλοι πάροχοι πέραν της ΔΕΗ» εξήγησε ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη «η ΔΕΗ χρειάζεται νέα κεφάλαια για τις νέες επενδύσεις για να ανανεώσει την παραγωγική της βάση, να μειωθούν τα δάνεια της και να κάνει νέες επενδύσεις.»

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν επηρεάζονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, ενώ το κράτος δεν θα είναι πλέον παραγωγός, αλλά ρυθμιστής, μην έχοντας πια το ρίσκο της λειτουργίας της παραγωγής που έχει οδηγήσει σε χρέη. Παράλληλα, ο καταναλωτής θα απολαμβάνει χαμηλότερα τιμολόγια λόγω ανταγωνισμού όπως συμβαίνει με την αγορά τηλεπικοινωνιών.

«Βαπτίζουν το κρέας ψάρι, δεν πρέπει να είναι το δημόσιο αγαθό του ρεύματος βορά στα κερδοσκοπικά συμφέροντα της αγοράς. Θα υπάρξει ενεργειακός σχεδιασμός έτσι;» απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι «όλα αυτά αδύνατο να γίνουν κάτω απο το καθεστώς της ιδιωτικής εταιρείας για το μόνο που νοιάζεται είναι για το βραχυπρόθεσμο κέρδος της».

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «πάνε να επιβάλλουμε αποφάσεις με αυταρχικό τρόπο». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε «να αποφασίσει η κοινωνία ελεύθερα για το δημόσιο χαρακτήρα του ηλεκτρισμού» κάνοντας αναφορά στο δημοψήφισμα.

Τη δυνατότητα συγκρότησης ενιαίου μετώπου υπέρ του δημοψηφίσματος παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις επισημαίνουν στο μεταξύ κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ».

Όπως αναφέρουν και στην περίπτωση του 2008 για τη Συνθήκη της Λισαβόνας οι ψήφοι των κομμάτων αθροίστηκαν παρά τις διαφορετικές προτάσεις τους, υπενθυμίζουν δη΄λαδη πως τότε υπήρχαν τέσσερις διαφορετικές προτάσεις απο ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ με διαφορετικό σκεπτικό, αλλά οι υπογραφές των βουλευτών βρέθηκαν να είναι πάνω απο το όριο των 120, ώστε να γίνει τελικά η ημερήσια διάταξη.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ