Συνάντηση με το ρώσο πρόεδρο είχε και ο Αντώνης Σαμαράς.
Οι δύο πλευρές πρόκειται να έχουν σειρά διμερών επαφών, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εξετάσουν τα ζητήματα που προκύπτουν από τις Συμφωνίες Συνεταιρισμού που προσφέρει η Ε.Ε. στα κράτη της αποκαλούμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Eastern Partnership).
Μεταξύ των εν λόγω χωρών βρίσκεται και η Ουκρανία.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών πηγάζει από το γεγονός ότι η Ρωσία προωθεί την πλευρά της τη δημιουργία μίας Τελωνειακής και μετέπειτα Ευρασιατικής Ένωσης, που θα έχει πολιτικοοικονομικό και στρατιωτικό χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει αποσχισθείσες πρώην Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου, ο κύριου Ρομπέι και Μπαρόζο τόνισαν πως οι Συμφωνίες Συνεταιρικού είναι συμβατές με «τις υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες» που τηρεί η Ρωσία με τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη, με τον κ. Ρομπέι να επισημαίνει πως οι συμφωνίες της Ε.Ε. μπορούν να «αλληλεπιδράσουν δημιουργικά» με την Τελωνιακή Ένωση, εφόσον τηρούνται οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Η Ανατολική Εταιρική Σχέση δεν είναι εναντίον κάποιου, αλλά για την ευρωστία των λαών», προσέθεσε ο κ. Μπαρόζο.
Παρά ταύτα, οι δύο ευρωπαίοι πρόεδροι υπογράμμισαν πως οι αποφάσεις των ανατολικοευρωπαϊκών κρατών πρέπει να ληφθούν χωρίς καμία πίεση και με σεβασμό για την αυτοκυριαρχία τους.
Η Ουκρανία ήταν το κύριο αντικείμενο των δηλώσεων του κ. Πούτιν, ο οποίος τόνισε πως, μετά τη σημερινή παραίτηση της ουκρανικής κυβέρνησης, οι κινήσεις της Μόσχας θα βασιστούν στην «οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσουν» οι νέες Αρχές και προειδοποιώντας πως συμφωνία του Κιέβου με την Ε.Ε. θα σήμαινε πως η Ρωσία δεν θα μπορεί να διατηρήσει το ευνοϊκό οικονομικό καθεστώς που ισχύει για την Ουκρανία.
Εμφανίστηκε αινιγματικός για το εάν οι επενδύσεις 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ουκρανικά ομόλογα που συμφωνήθηκαν το Δεκέμβριο με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς θα συνεχιστούν, εξηγώντας πως η Ρωσία είχε έλθει σε μία «συμφωνία» με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Μίκολα Αζάροφ.
Παρά ταύτα, διαβεβαίωσε πως η Μόσχα δεν πρόκειται να ακυρώσει τη μείωση 33% στις τιμές του φυσικού αερίου που εξάγεται στην Ουκρανία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.