Σαμαράς: Το 2014 έτος ανάκαμψης και διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους

Ο Προϋπολογισμός του 2014 πέρασε χωρίς χάρη στις ψήφους της συμπολίτευσης και χωρίς «διαρροές», με 153 ψήφους υπέρ, 142 κατά και ένα «παρών» σε σύνολο 296 ψηφισάντων βουλευτών.

Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης, έπειτα από μία εξαετία ύφεσης, και αυτό «για πρώτη φορά δεν θα γίνει με δανεικά αλλά με εξυγίανση και δημοσιονομικά πλεονάσματα» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής, αποδίδοντας τα εύσημα στο οικονομικό επιτελείο.

«Η Ελλάδα άρχισε να γίνεται χώρα φυσιολογική […] και ναι η κοινωνία έχει κουραστεί πολύ, αλλά τώρα υπάρχει ελπίδα […] Θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε πετύχει και πιο δύσκολα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενόψει της ψηφοφορίας για τον Προϋπολογισμό του 2014.

«Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε, παρά το γεγονός ότι κάνατε ό,τι μπορούσατε, και αυτό είναι επιτυχία, δεν νομίζεται», σχολίασε ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο «μέτωπο» του δημόσιου χρέους, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως το 2014 θα είναι το έτος κατά το οποίο θα «λυθεί οριστικά το ζήτημα βιωσιμότητάς» του, με την Ελλάδα, όπως είπε, να αναζητά περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020.

«Αίρεται πλέον και η τελευταία αβεβαιότητα για την πορεία της χώρας», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του νέου ενιαίου φόρου επί της ακίνητης περιουσίας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το 75% των φορολογουμένων θα πληρώσει λιγότερα συγκριτικά με το 2013, ενώ παράλληλα «για πρώτη φορά υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Υπογράμμισε μάλιστα πως ο νέος φόρος θα είναι «συγκριτικά από τους πιο χαμηλούς φόρους ακινήτων διεθνώς».

Για το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επανέλαβε πως οι κατοικίες «αδύναμων, φτωχών και μεσαίων θα παραμείνουν προστατευμένες».

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε μία δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον εμμέσως πλην σαφώς για εμπλοκή στο ζήτημα των συνεχιζόμενων απεργιών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για ανυπαρξία πολιτικής κατεύθυνσης και για «δέσιμο» στις «χρεοκοπημένες» ιδέες του υπαρκτού σοσιαλισμού.

«Δεν υπάρχει ευνοϊκός άνεμος για αυτόν που δεν ξέρει πού πηγαίνει. Δεν κάνετε πολιτική, ιδεοληψίες έχετε […] Δεν προσπαθείτε να φτιάξετε το μέλλον, να το διαλύσετε προσπαθείτε», σχολίασε.

«Αυτές που πραγματικά χρεοκόπησαν ήταν οι κοινωνίες του υπαρκτού σοσιαλισμού […] Είναι λάθος της κοσμοθεωρίας τους που οδηγεί [τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ] να νοσταλγούν αυτό που ναυάγησε», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος δε ειδικότερα στην υπόθεση των ΑΕΙ, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Καταλαβαίνετε τι προνόμια υπερασπίζονται αυτοί που θέλουν να φτιάξουν τον κόσμο αλλά επιμένουν στην Ελλάδα του χθες».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ