«Σίγουρα αυτόν τον ένα χρόνο η χώρα σταθεροποιήθηκε. Η χρεοκοπία και η έξοδος από την ευρωζώνη αποτράπηκαν. Ήταν μια δύσκολη πορεία. Βγήκε όμως η χώρα από την κρίση; Ανάσανε η κοινωνία; Όχι» τόνισε ο κ. Κουβέλης.
Όπως είπε, «στο πολυνομοσχέδιο αποτυπώνεται η αποδοχή από την κυβέρνηση της λογικής ότι πρώτα θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μετά θα διεκδικήσουμε ελαφρύνσεις στο χρέος και αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής. Πιστεύουμε - και αυτό προσπαθήσαμε να δείξουμε όταν συμμετείχαμε στην κυβέρνηση - ότι αυτή η λογική δεν οδηγεί σε ασφαλή δρόμο.
Να το πούμε απλά. Το πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα ευοδωθεί πρώτα και μετά θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις αλλαγής του. Αν δεν αλλάξει τώρα, στη φάση υλοποίησης, δεν θα πετύχει τους στόχους».
Όπως είπε «δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι μια άκαμπτη δογματική προσέγγιση, με αυταρχικές εκφάνσεις και πρακτικές, συνιστά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Δεν οδηγεί πουθενά η λογική της επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος με κάθε κόστος. Εμείς λέμε – εδώ και τώρα αλλαγές – τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στο πρόγραμμα. Το λέμε ακριβώς γιατί θέλουμε να πετύχει το πρόγραμμα. Είναι λάθος να βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο».
Διερωτήθηκε μάλιστα, «με ρουλέτα θα επιλέξετε ποια θα είναι η επόμενη υπηρεσία που θα καταργήσετε; Στην τύχη;».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως «ενώ ο στόχος πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση του κράτους, βλέπουμε να διαστρεβλώνεται μια σημαντική προσπάθεια διοικητικής μεταρρύθμισης. Με ιδεοληπτική εμμονή - και ενώ το μέγεθος του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο ευρωπαϊκό όρο - προωθούνται άσκοπες δημοσιονομικά και επιζήμιες κοινωνικά απολύσεις».
Απαντώντας στις αιτιάσεις για καθυστερήσεις του Αντώνη Μανιτάκη, επισήμανε ότι όσο ήταν ο κ. Μανιτάκης στο Υπουργείο δεν πέρασε η πρόθεση της τρόικας να γράψει στα παλιά της παπούτσια το κράτος δικαίου και να μετατρέψει τις απολύσεις σε ενσάρκωση της διοικητικής μεταρρύθμισης.
«Η στροφή που κάνατε δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αλλάξτε πορεία», κατέληξε ο κ. Κουβέλης
Προσέθεσε πως «παρά το ό,τι αποσύρθηκαν, λόγω αντιδράσεων, κάποια επαχθή μέτρα, εσείς επιμένετε στη λογική περαιτέρω επιβάρυνσης των μισθωτών και των μικρομεσαίων... Η διατήρηση του καθεστώτος υπερφορολόγησης δείχνει ότι δεν κατανοείτε το μέγα πρόβλημα που είναι η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών. Ο συνδυασμός λιτότητας, υπερφορολόγησης, αδύναμου εισπρακτικού μηχανισμού και εκτεταμένης φοροδιαφυγής, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία», επεσήμανε.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.