Κυβερνητικοί εταίροι: Τι αποφάσισαν για αγρότες – φόρο ακινήτων

Σε ένα πακέτο παροχών προς τους αγρότες, κατέληξε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Πιο συγκεκριμένα, αυξάνεται το συνολικό ποσό της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά 30 εκατομμύρια ευρώ, παρά τις δεσμεύσεις του μνημονίου, περιορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων των επιστροφών ΦΠΑ κατά 60.000 αυξάνοντας το τελικό ποσό για τους δικαιούχους, δίνεται η δυνατότητα για χρήση φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος στους αγρότες, πιθανότατα από 1ης Ιουλίου, προχωράει η ρύθμιση για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται από την πρώην Αγροτική Τράπεζα, ενώ θα δίνονται δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και εγγυητικές επιστολές σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα λυθούν τα προβλήματα των αγροτών και δεν θα υπάρχουν πλέον μπλόκα. Αναλυτικά οι δηλώσεις του ΕΔΩ

Στο τραπέζι ο φόρος ακινήτων – Δηλώσεις Στουρνάρα, Βενιζέλου, Κουβέλη


«Ότι παίρναμε, θα παίρνουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στο φόρο ακινήτων, αμέσως μετά τη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Πρόσθεσε πως το θέμα των ακινήτων δεν είναι κάτι που βιάζει και πως ακόμη τρέχουν τα σενάρια και προανήγγειλε πως το αφορολόγητο θα είναι πάνω από τις 50 χιλιάδες ευρώ.

«Να πληρώνουν πολλοί όσο γίνεται λιγότερα με αναλογικό τρόπο"»δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στο φόρο της ακίνητης περιουσίας.

Τόνισε μάλιστα πως ο φόρος θα είναι «ελαφρύτερος και καλύτερος από τον υφιστάμενο».

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της αυριανής Συνόδου Κορυφής από την οποία η χώρα -όπως ανέφερε- πρέπει να πάρει ένα αξιόλογο πακέτο στα χέρια της για να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις για τα αγροτικά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δίνουν μία υπεύθυνη ρεαλιστική απάντηση σε πολλά αιτήματα και ανοίγουν την προοπτική για να λύσουμε ακόμη περισσότερα».
Είπε ακόμα ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο διάλογος με τις κοινωνικές ομάδες να οδηγεί σε πρακτικά αποτελέσματα φιλικά για τους πολίτες. Για παράδειγμα, ήταν πολύ σημαντικό ότι τελείωσε η αδικαιολόγητη απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, λόγω της υπεύθυνης στάσης κάποιων συνδικαλιστών σε σχέση με την ανεύθυνη στάση κάποιων άλλων. Κι είναι σημαντικό να αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος για νέου τύπου συλλογικές συμβάσεις, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

Τη βεβαιότητά του πως η τελική ρύθμιση για το φόρο ακινήτων θα είναι εκείνη που θα ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες -όπως είπε χαρακτηριστικά- εξέφρασε μετά τη σύσκεψη ο Φώτης Κουβέλης.

 Είπε πάντως, πως ίσως την άλλη εβδομάδα να έχουμε την τελική κατάληξη.

Συμπλήρωσε πως έθεσε το θέμα της ανεργίας και ζήτησε να προωθηθούν άμεσα έκτακτα μέτρα.

Αναφερόμενος στους αγρότες είπε ότι «αναδείξαμε εκείνη την πολιτική, η οποία πράγματι δίνει απάντηση σε πάρα πολλά που σήμερα απασχολούν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικότερα τον κόσμο τον αγροτικό».

Στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τέλος τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Eurogroup της Δευτέρας και το Ecofin της Τρίτης.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

«Αντί να συσκέπτονται για το πώς θα πατάξουν τους αγώνες των αγροτών και των εργαζομένων, επιδεικνύοντας έναν αυταρχισμό χωρίς προηγούμενο, θα όφειλαν να αξιοποιήσουν την παραδοχή του λάθους εκ μέρους του ΔΝΤ, για να απαιτήσουν την εγκατάλειψη του μνημονίου. Αντίθετα εμμένουν στο λάθος, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Φορολογούν αδιακρίτως τους πολίτες, προωθούν την δήμευση των ακινήτων, ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, ακυρώνουν την δημοκρατία» σχολιάζει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων.

«Μια εικόνα 1000 λέξεις, οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν για μια ακόμη φορά προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και να δώσουν υποσχέσεις που γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να μιλήσουν για την ταμπακιέρα, δηλαδή την αποτυχημένη πολιτική του μνημονίου την οποία συνεχίζουν να εφαρμόζουν», δήλωσε ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Πηγή: skai.gr