«Ξεκαθάρισα για μία ακόμη φορά ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία μακροπρόθεσμη, βιώσιμη λύση», δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον καναδό πρωθυπουργό, Στίφεν Χάρπερ. «Είναι ζήτημα υλοποίησης των βημάτων που δεν κάναμε όταν δημιουργήθηκε η νομισματική ένωση, συγκεκριμένα [η σύσταση] μίας πολιτικής ένωσης».
«Η Γερμανία γνωρίζει πως σε μία ζώνη κοινού νομίσματος οι πολιτικές ευθύνες πρέπει να μοιράζονται», συνέχισε η κ. Μέρκελ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο χρόνος για τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων λιγοστεύει. «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο σε πολλά από αυτά τα ζητήματα, αλλά ο χρόνος είναι [σημαντικός], αυτό το γνωρίζουμε καλά».
Συνεχίζοντας, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στη στρατηγική κατά της κρίσης που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα διαβεβαίωσε ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για την διασφάλιση του ευρώ, εγείροντας το ενδεχόμενο αγοράς ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών από την Ευρωτράπεζα.
Η στάση του κ. Ντράγκι προκάλεσε την αντίδραση πολλών γερμανών πολιτικών, ακόμα κι από τον συντηρητικό κυβερνητικό σχηματισμό της καγκελαρίου, ενώ μέλη των Χριστιανοδημοκρατών κάλεσαν για τη θεσμοθέτηση γερμανικού βέτο στις διεργασίες της ΕΚΤ.
Αντίθετα, η κ. Μέρκελ αντέτεινε ότι όλες οι ενέργειες του κ. Ντράγκι είναι «απόλυτα εντός της γραμμής» που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Τέλος, η κ. Μέρκελ κάλεσε για τη «γρήγορη ολοκλήρωση» μίας σχεδιαζόμενης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, τονίζοντας ότι «το ελεύθερο εμπόριο είναι ένας από τους καλύτερους μηχανισμούς ανάπτυξης που μπορούμε να έχουμε».
Την υποστήριξή του για τα σχέδια της κ. Μέρκελ εξέφρασε και ο καναδός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση που πηγάζει από τη συνεχιζόμενη κρίση.
«Η Ευρώπη έχει κάνει αρκετά σημαντικά βήματα και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιπρόσθετα πράγματα που μπορούν να γίνουν», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χάρπερ.
Πρέπει ωστόσο να υπενθυμιστεί ότι ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τα μοναδικά μέλη του G8 που αρνήθηκαν να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στο «σεντούκι» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά της κρίσης, παρά τους ισχυρισμούς του Βερολίνου ότι η Γηραιά Ήπειρος είχε αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να διαχειριστεί τα προβλήματα χρέους που την ταλανίζουν.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.