Κλείσιμο

«Κλειδώνoυν» τα μέτρα - Σύσκεψη Σαμαρά, Βενιζέλου Κουβέλη για την έγκριση

Το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την διετία 2013 – 2014 παρουσιάζει αυτή την ώρα στους επικεφαλής της τριμερούς, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Θα ακολουθήσει συνάντηση των επικεφαλής με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Η αξιολόγηση της τρόικας για την ελληνική οικονομία, θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, αφού προηγηθεί νέα επίσκεψη των επικεφαλής της τριμερούς στην Αθήνα, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέχρι τότε, η Ευρωζώνη και η Ελλάδα θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το μήνα Αύγουστο.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας έφτασαν στην Αθήνα την Τρίτη, ξεκινώντας τον έλεγχο αναφορικά με την πορεία του προγράμματος στη χώρα, ξεκινώντας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η τρόικα θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη το μεσημέρι αναμένεται να οριστικοποιηθεί το περίγραμμα των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θέσει προς συζήτηση θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Τα 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και κοινωνικά επιδόματα.

Προτείνεται πλαφόν 2.200 έως 2.400 ευρώ στις συντάξεις. Επίσης προτείνεται η περικοπή κατά 5% για συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και κατά 10% για ποσά άνω των 1.400 ευρώ.

Εξετάζεται επίσης η κατάργηση του προνοιακού μέρους της κατώτατης σύνταξης για όσους συνταξιούχους έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές.

Στα μέτρα που θα εισηγηθούν τα υπουργεία στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, περιλαμβάνονται η αναδρομική επιβολή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα πλην του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας, η επιβολή ετήσιου πλαφόν ύψους 1.500 ευρώ στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων για το κόστος της ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ανά ασφαλισμένο και η περικοπή 10% στα ειδικά μισθολόγια με εξαίρεση τους μάχιμους αστυνομικούς και τους ιπτάμενους και μηχανικούς της πολεμικής αεροπορίας.

Για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας σχετικά με την περικοπή δαπανών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης. «Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει με δίκαιο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά

Σημειώνεται ότι ενόψει της σημερινής επίσκεψης Μπαρόζο σαφές στίγμα της Κομισιόν έδωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Χοακίν αλ Μούνια, ο οποίος τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, αν χρειαστεί περισσότερη χρηματοοικονομική βοήθεια.
Πηγή: skai.gr