Η ώρα της απολογίας για τον Άκη – «Δείχνει» Σημίτη και Παπανδρέου

Την υπερασπιστική του γραμμή μαζί με τους δικηγόρους του καθορίζει μέχρι την τελευταία στιγμή ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος τη Δευτέρα 16 Απριλίου πρόκειται να απολογηθεί στον ανακριτή.

O κ. Τσοχατζόπουλος εξακολουθεί από τη Μεγάλη Τετάρτη να κρατείται στο τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Τον επισκεπτόταν όλες αυτές τις μέρες η σύζυγος του, ενώ το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα είχε πολύωρη επαφή με την ομάδα των συνηγόρων του προκειμένου να χαράξει την υπερασπιστική του γραμμή.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, θα επαναλάβει -σύμφωνα με πληροφορίες- τη θέση του ότι πρόκειται για σκευωρία, αλλά και για «επίθεση εναντίον του από τα δύο μεγάλα κόμματα», όπως χαρακτηριστικά θα πει, με σκοπό τη διάσωση των δικών τους υπουργών και των άλλων δικών τους ανθρώπων.

Ειδικά για το ζήτημα των υποβρυχίων ο υπουργός θέτει ως κορυφαίο ζήτημα το γεγονός ότι εκείνος αποχώρησε το 2001, ενώ η κατασκευή των υποβρυχίων «214» διαρκεί μέχρι και σήμερα στη βάση της ίδιας ακριβώς σύμβασης.

Το ΚΥΣΕΑ του 2000 και η σκευωρία

Οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου πάντως έθεσαν μια σειρά ερωτημάτων γύρω από την κράτησή του, ενώ μίλησαν και για αδικήματα, όπως στην περίπτωση των ΤΟΡ Μ1, που έχουν παραγραφεί. Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, θεωρεί αδιανόητο το γεγονός ότι για μια δικογραφία 10.000 σελίδων, οι συνήγοροί του είχαν μόνο τέσσερις μέρες για να την μελετήσουν γι αυτό και μιλά για σκευωρία, η οποία, όπως πιστεύει ο ίδιος, θα καταρρεύσει. Ειδικά για την αγορά των υποβρυχίων ο κ. Τσοχατζόπουλος θα τονίσει πώς ήταν απόφαση του ΚΥΣΕΑ και όχι δική του, γι’ αυτό άλλωστε είχε ζητήσει και στη Βουλή να καταθέσουν οι κύριοι Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Υπουργός που μετείχε σε εκείνη την σύσκεψη ανέφερε ότι οι υπουργοί τότε υπέγραψαν για την αγορά των υποβρυχίων, ωστόσο οι όροι, τα συμβόλαια και οι μετέπειτα αναθέσεις αφορούν το υπουργείο Άμυνας. Άρα οι υπουργοί δεν φέρουν την ευθύνη και απλά ο κ. Τσοχατζόπουλος κάνει μια κίνηση εντυπώσεων που δεν οδηγεί πουθενά. Γι αυτό, επισημαίνει η ίδια πηγή, στην εξεταστική στη Βουλή δεν εκλήθησαν ποτέ οι κύριοι Σημίτης και Παπανδρέου. Ο ίδιος παράγοντας δε, μας λέει πως η υπόθεση των υποβρυχίων έχει κλείσει και απλά ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσπαθώντας να ξεφύγει από το ζήτημα της ροής του μαύρου χρήματος, επιχειρεί να εμπλέξει πρόσωπα γυρνώντας πολύ πίσω στο θέμα των υποβρυχίων.

Ξεκάθαρο πόρισμα

Σε ό,τι αφορά πάντως τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη διαδρομή του μαύρου χρήματος μέσω off shore εταιρειών το πόρισμα 103 σελίδων είναι ξεκάθαρο.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το Μάιο του 1998 έως τον Ιούνιο του 2001 απέκρυψε περιουσία ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου από τις συμβάσεις των ρωσικών πυραύλων TOR M1, ενώ σε ό,τι αφορά τα γερμανικά υποβρύχια, ο πρώην υπουργός φαίνεται να δωροδοκήθηκε με το ποσό των 2μιση εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνέχεια τα ποσά αυτά ακολούθησαν το λαβύρινθο των off shore εταιρειών για να καταλήξουν τελικά στην αγορά υπερπολυτελών ακινήτων, εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων.

Όπως το ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αξίας ενός εκατομμυρίου εκατό χιλιάδων ευρώ, της Δεινοκράτους, αξίας 628 χιλιάδων ευρώ και της Κομνά Τράκα αξίας περίπου 115 χιλιάδων ευρώ.
Πηγή: Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος