ΚΑΙΡΟΣ

Άρση ασυλίας για τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποφάσισε η Βουλή (upd)

Την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια, Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρου και Στάθη Μπούκουρα αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής μετά από ψηφοφορία από την οποία αποχώρησαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καταγγέλλοντας, σε υψηλούς τόνους, ότι κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες της Βουλής δεν αναγιγνώσκονται τα ονόματα των προφυλακισμένων βουλευτών του κόμματος κυρίων Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού.

Ωστόσο, το Προεδρείο της Βουλής ξεκαθάρισε ότι στις ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται, τα ονόματα των προφυλακισθέντων βουλευτών αναγιγνώσκονται κατά τη δεύτερη ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών όπως και τα ονόματα όλων των απόντων βουλευτών.

Η Βουλή αποφάσισε την άρση ασυλία της Ελένης Ζαρούλια με 235 ψήφους υπέρ και ένα άκυρο σε σύνολο 236 ψηφισάντων βουλευτών. Η Ελένη Ζαρούλια η οποία κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί όπλων, λόγω του φυσιγγίου που βρέθηκε στην τσάντα της κατά το επισκεπτήριο στο σύζυγό της στα κρατητήρια της αντιτρομοκρατική, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια, αμφισβήτησε την ύπαρξη της σφαίρας υπονοώντας ότι το γεγονός ήταν στημένο και ζήτησε να αρθεί η ασυλία της. Παράλληλα η κ. Ζαρούλια εξαπέλυσε επίθεση κατά του πολιτικού κόσμου χαρακτηρίζοντάς τον ως το «χειρότερο τύραννο της ιστορίας» ενώ έκανε λόγο για δολοπλοκίες, για μαφιόζικες πρακτικές και ανθελληνικά σχέδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Στάθη Μπούκουρα ο οποίος κατηγορείται για εξύβριση και απειλή κατά του Δημάρχου Κορινθίας. Ο βουλευτής κατά την τοποθέτησή του κατήγγειλε πρακτικές του δημάρχου εναντίον του, έκανε λόγο για τραμπουκισμού και κάλεσε τις αρχές να προχωρήσουν σε έρευνα στα οικονομικά του δημάρχου, ο οποίος κατά τον κ. Μπούκουρα εμφανίζει περίεργο πλουτισμό. Η Βουλή αποφάσισε την άρση ασυλία του βουλευτή με 235 «ναι» και ένα άκυρο σε σύνολο 236 ψηφισάντων.

Από την πλευρά του ο Ηλία Κασιδιάρης καταγγέλλοντας την μη ανάγνωση των ονομάτων των προφυλακισθέντων βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατά τη διεξαγωγή της χθεσινή ονομαστικής ψηφοφορίας, μίλησε για κατάλυση του πολιτεύματος ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της άρσης της ασυλίας του με την κατηγορία της συμμετοχής στα επεισόδια στο Μελιγαλά, αρνήθηκε την άσκηση βίας. Η Βουλή πάντως υπερψήφισε την άρση της ασυλίας του κ. Κασιδιάρη με 234 «ναι» έναντι 1 «όχι» και ένα άκυρο σε σύνολο 236 ψηφισάντων.

Η αρνητική ψήφος στον Ηλία Κασιδιάρη ανήκει στον Γιάννη Δημαρά ενώ όλες οι άκυρες ψήφους στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής ήταν του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου.

Σε λάθος εκ παραδρομής, αποδίδει το άκυρο ψηφοδέλτιό που έριξε κατά την ψηφοφορία επί των άρσεων ασυλίας των τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής και του Βασίλη Καπερνάρου και της Μαρίας Διακάκη, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Για τα επεισόδια στο Μελιγαλά κατηγορείται και ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος για τον οποίο η Βουλή αποφάσισε να άρει την ασυλία του με ψήφους 235 υπέρ και ένα άκυρο σε σύνολο 236 ψηφισάντων.

Επίσης, με 232 «ναι» έναντι 2 «όχι» , 1 «παρών» και 1 άκυρο σε σύνολο ψηφισάντων ήρθη και η ασυλία του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Καπερνάρου, ο οποίος κατηγορείται για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.

Τέλος, η Ολομέλεια του σώματος αποφάσισε να μην άρει την ασυλία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Διακάκη η οποία κατηγορείται για έκδοση ακάλυπτων επιταγών κατ’ εξακολούθηση με 80 ψήφους υπέρ, 144 κατά, 11 «παρών» και ένα άκυρο σε σύνολο 236 ψηφισάντων.

Όπως διευκρινήστηκε αργότερα η υπόθεση της κ. Διακάκη αφορούσε την περίοδο που ασκούσε το επάγγελμα του φαρμακοποιού και το ζήτημα των ακάλυπτων επιταγών διευθετήθηκε πριν ληφθεί η υπόθεση από τη Βουλή, γι΄αυτό και η Ολομέλεια του σώματος ψήφισε αρνητικά για την άρση ασυλία της βουλευτού.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου