ΚΑΙΡΟΣ

Αποσύρεται η ρύθμιση Μανιτάκη μετά την άρνηση Ρουπακιώτη να την υπογράψει (upd)

Αποσύρεται η ρύθμιση Μανιτάκη μετά την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη να την υπογράψει.

H ρύθμιση αφορούσε κυρίως συμβασιούχους του δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν παραμείνει στη θέση τους με προσωρινές διαταγές ή αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, χωρίς να έχει ακόμα αποφασίσει οριστικά το δικαστήριο.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση εάν εντός έξι μηνών δεν είχε εκδικαστεί η ουσία της υπόθεσης, το προσωρινό μέτρο παραμονής στο δημόσιο δεν θα ίσχυε.

Νωρίτερα ο κ. Ρουπακιώτης απαντώντας εμμέσως στη ρύθμιση Μανιτάκη είχε δηλώσει: "υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων και είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια παράλειψης ή βίαιης διακινδύνευσης τους".

Εν τω μεταξύ, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, παρεμβαίνοντας στο θέμα είπε:
"Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή".

Πρόσθεσε πως "απλώς υπάρχει ένα ζήτημα: Οι διάφοροι συμβασιούχοι που τίθενται εκτός εργασίας -όχι τώρα, αλλά και παλαιότερα- έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολική η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητα της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εντέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δυο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.
Η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής-είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας-αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο".

Συμπλήρωσε πως θεωρεί ότι εκεί μπορεί να εξευρεθεί ο κοινός τόπος και έχει τη βεβαιότητα ότι θα εξευρεθεί.

Σημείωσε τέλος πως «η διοικητική μεταρρύθμιση προχωράει και θα προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι εκείνη που μπορεί να αποδώσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αποτελεσματική, που θα υπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας».

Για πρωτοφανές αντισυνταγματικό πραξικόπημα και πρωτόγνωρη κατάλυση της δικαστικής εξουσίας κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ σχολιάζοντας τη ρύθμιση Μανιτάκη.

Κάνει λόγο για ρύθμιση ντροπής με την οποία ακυρώνονται δικαστικές αποφάσεις για χιλιάδες συμβασιούχους και εργαζομένους.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΙ