Κλείσιμο

Aπόρριψη της πρότασης δυσπιστίας: Τα «ταμείο» που κάνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Τελείωσε εδώ η κόντρα για τις υποκλοπές;

Του Αντώνη Αντζολέτου 

Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίστηκε με τη Νέα Δημοκρατία να μην καταγράφει απώλειες και την αντιπολίτευση σύσσωμη να συντάσσεται κατά της πλειοψηφίας.

Τελείωσε εδώ η κόντρα για τις υποκλοπές;

Σε καμία περίπτωση. Κατά πολλούς και στα δυο στρατόπεδα αναμένεται να κορυφωθεί. Μπορεί η κυβερνητική παράταξη να επιθυμεί να επικεντρωθεί στο έργο που έχει κάνει και στην οικονομία, όμως γνωρίζουν καλά πως η Κουμουνδούρου θα επιμείνει.

Η σύγκρουση συνεχίστηκε έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας με αφορμή το ερώτημα που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα από πού γνώριζε ποιοι ήταν οι παρακολουθούμενοι οι «έξι» αφού η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ δεν περιείχε ονόματα.

«Αποδεικνύουν, λοιπόν, με τον πιο επίσημο τρόπο ότι ο κ.Τσίπρας έδωσε ονόματα στον κ.Ράμμο πριν από οποιαδήποτε έρευνα της ΑΔΑΕ κι όχι ο κ.Ράμμος προς τον κ.Τσίπρα. Ο κύριος Τσίπρας παραπλάνησε το Κοινοβούλιο αναφέροντας ονόματα τα οποία δεν περιέχονταν στην επιστολή του κ.Ράμμου. Αλήθεια, πώς έφτασαν τα ονόματα αυτά στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς ήταν σε γνώση του κ.Τσίπρα οι συγκεκριμένοι τηλεφωνικοί αριθμοί των  προσώπων αυτών; Μέσω ποιας ακριβώς διαδρομής; Μήπως από τα ρυπαρά δίκτυα;».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απαντούν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να επιλέξει κάποια πρόσωπα που είτε τα ονόματά τους είχαν δημοσιευθεί είτε είχαν «φωτογραφηθεί» στον τύπο.

Για διερεύνηση προς την ΑΔΑΕ δόθηκαν όσους θεώρησε σημαντικούς για την εθνική ασφάλεια. Και όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές επιβεβαιώθηκε από την επιμονή του, καθώς αποδείχτηκε ότι έξι δημόσια πρόσωπα – αξιωματούχοι τελούσαν υπό το καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ.

Τα δυο κόμματα κάνουν το ταμείο τους μετά την τριήμερη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών τους.

Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν πως στην τριήμερη συζήτηση,  με υψηλού επιπέδου τοποθετήσεις από τους υπουργούς και τους βουλευτές και επιστέγασμα την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δόθηκε η δυνατότητα να γίνει σύγκριση ανάμεσα στην τετραετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην περίοδο της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Οικονομία, εξωτερική πολιτική, κράτος δικαίου μπήκαν στη συζήτηση και δόθηκε η ευκαιρία να αναλυθούν οι πολιτικές που προωθήθηκαν και να συγκριθούν με τα καταστροφικά πεπραγμένα της κυβέρνησης  2015-2019.

Αυτό που σχολίαζαν άλλα στελέχη είναι πως το ζήτημα των παρακολουθήσεων τέθηκε στη σωστή του διάσταση, με καθαρά  θεσμικό τρόπο. Με πολύ τεκμηριωμένα νομικά επιχειρήματα αναλύθηκε και από τον Πρωθυπουργό και από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο γιατί δεν είναι σωστός ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε η ΑΔΑΕ.

«Σε πολιτικό επίπεδο το θέμα κλείνει εδώ», τόνιζαν, συμπληρώνοντας πως  «τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη». Αυτό που σημειώνουν βέβαια από την πλευρά της πλειοψηφίας είναι πως δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστωθεί για άλλη μια φορά ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρραγής.

Από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως ο κ.Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την ενοχή του, καθώς δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που του τέθηκαν επί τρεις μέρες και εξάντλησε την επιχειρηματολογία του μόνο σε αντιπερισπασμούς.

Μένουν στο γεγονός πως δεν είπε ούτε μια λέξη για τα ερωτήματα που του έθεσε ο κ.Τσίπρας για τη σκοπιμότητα των παρακολουθήσεων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του κ. Λάγιου και κ. Αλεξόπουλου για τη ροή του χρήματος από τα 15 δισ. εξοπλιστικά προγράμματα.

Είναι προφανές πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Κουμουνδούρου από εδώ και στο εξής μαζί με τα ζητήματα της οικονομίας.

Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη με την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Περιστέρι. Θα ακολουθήσει η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός μέσα στην εβδομάδα θα βρεθεί στην Ανατολική Αττική και την Πέμπτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με δήλωση του ανέφερε σε σχέση με τις τοποθετήσεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. «Ποια είναι τελικά τα ρυπαρά δίκτυα; Μήπως οι μέχρι πρότινος συνεργοί του Μεγάρου Μαξίμου, είναι οι σημερινοί πληροφοριοδότες του ΣΥΡΙΖΑ; Σε κάθε περίπτωση και σε ό,τι μας αφορά, δεν θα αφήσουμε να μετατραπούν σε δημόσια πολιτική, πρακτικές εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου»