ΚΑΙΡΟΣ

Απάντηση ΥΠΕΞ στις νέες δηλώσεις Ερντογάν περί εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα

Για εμμονή σε ανυπόστατη φημολογία, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα.

Tο ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί από την τρομοκρατία και για αυτό είναι πολύ ευαίσθητη, την αντιμετωπίζει δε δυναμικά και αποφασιστικά».

Σε συνέντευξή του την Παρασκευή το βράδυ ο κ. Ερντογάν, απαντώντας για τον αφοπλισμό των ανταρτών του ΡΚΚ στο εξωτερικό, είπε ότι η Άγκυρα συζητά το θέμα με το εξωτερικό και πρόσθεσε ότι : «Εμείς συζητάμε και με την Ελλάδα και της λέμε κοιτάξτε, υπάρχουν στη χώρα σας στρατόπεδα. Πραγματοποιούμε συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Δεν το κάνουμε με κάθε χώρα. Είμαστε γείτονες... Μας είπαν ότι θα κλείσει το στρατόπεδο. Πράγματι στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε ότι έκλεισαν το στρατόπεδο. Και στη συνέχεια συνέλαβαν 14 τρομοκράτες. Και όμως παρά τη σύλληψη, τα δικαστήρια τους άφησαν ελεύθερους. Εμείς αρχίσαμε φυσικά να πιέζουμε και τους είπαμε άλλα μας είπατε και άλλα έγιναν. Μας απάντησαν λέγοντας ότι το φροντίζουν και ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε».

Το ΥΠΕΞ σημειώνει επίσης, ότι η εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη ρυθμίζεται από την ίδια την Εκκλησία επί τη βάσει Κανόνων και παραδόσεων χιλιετιών.

Για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δηλώνει ότι θα αποτελέσει δείγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών και μήνυμα θετικών προθέσεων, ενώ για το τέμενος στην Αθήνα, σημειώνει ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για τη λειτουργία του είναι δρομολογημένη και αποτελεί απόδειξη σεβασμού προς το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων.

Τονίζεται ότι ο κ. Ερντογάν επιχείρησε να συνδέσει τον τρόπο εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη με την ανάδειξη των μουφτήδων στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ενώ συνέδεσε το ζήτημα αυτό με την λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.

«Οι δηλώσεις Ερντογάν, αξιοποιώντας την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει και στην Κύπρο, εντάσσονται στην επιθετική στρατηγική της τουρκικής αστικής τάξης και της κυβέρνησής της να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διανομή των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή» σχολίασε το ΚΚΕ.

Προσθέτει ότι «μέσα στο παιχνίδι των εκβιασμών βρίσκονται και οι δηλώσεις του με τις οποίες εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση για υπόθαλψη τρομοκρατών, τη στιγμή που η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση έχουν ήδη συνάψει τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική συνεργασία, με βάση την οποία Κούρδοι και Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα διώκονται. Το ίδιο και η προσπάθεια να προσεταιριστεί το μουσουλμανικό στοιχείο που κατοικεί στην Αθήνα, προβάλλοντας ως προϋπόθεση για τη λειτουργία της θεολογικής Σχολής Χάλκης, την απαίτηση να λειτουργήσει στην Αθήνα τζαμί».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε τι εξυπηρετεί η εμμονή σε αυτή την ανυπόστατη φημολογία. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός στη συνομιλία που είχε με τον κύριο Ερντογάν για το θέμα αυτό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί από την τρομοκρατία και για αυτό είναι πολύ ευαίσθητη, την αντιμετωπίζει δε δυναμικά και αποφασιστικά. Οι δε θέσεις της, είναι σαφείς και στηρίζονται στο σεβασμό και την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και των αρχών του διεθνούς δικαίου. H αντιμετώπιση όμως υπόπτων, ακόμα και για τρομοκρατικές πράξεις, γίνεται στα πλαίσια της έννομης τάξεως και με σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, βασική αρχή πάνω στην οποία θεμελιώνονται όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Τα της εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη ρυθμίζονται από την ίδια την Εκκλησία επί τη βάσει Κανόνων και παραδόσεων χιλιετιών.
Η δε αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από την Ελληνική Πολιτεία για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Να σημειωθεί, ότι όσο και αν δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει δείγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών και μήνυμα θετικών προθέσεων.

Η απόφαση της Κυβέρνησης για τη λειτουργία τεμένους στην Αθήνα είναι δρομολογημένη και αποτελεί απόδειξη σεβασμού προς το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων συνανθρώπων μας. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στη χώρα που γέννησε και ανέδειξε τις αξίες της δημοκρατίας και του σεβασμού προς τον άνθρωπο.

Η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο μακρόχρονης αρμονικής συμβίωσης πολιτών διαφορετικού θρησκεύματος και παράδειγμα για τις χώρες της περιοχής μας.

Στο πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας, βάλαμε τις βάσεις για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε πολλούς τομείς. Η στάση της Ελλάδας θα συνεχίσει να καθορίζεται από ειλικρίνεια, καλή πίστη και έντιμη διπλωματία».
Πηγή: skai.gr