ΚΑΙΡΟΣ

Απάντηση Σόιμπλε σε Ρώμη και Παρίσι: Πρέπει να τηρούμε τα συμφωνηθέντα

Σκληρή απάντηση στις εκκλήσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας δίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στους Financial Times.

Ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι κοινός τόπος όλων των ευρωπαίων ηγετών είναι πως η «βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», προσθέτοντας με νόημα ότι «το πρόβλημα στην Ευρώπη δεν είναι οι κανόνες, αλλά η εφαρμογή τους – κάποιες φορές».

«Όπως λέω πάντα, δεν πρέπει να μιλάμε για τροποποιήσεις, πρέπει να κάνουμε αυτό που λένε οι κανόνες! Πρέπει να τηρούμε τα συμφωνηθέντα. Πρέπει να εφαρμόζουμε [τους κανόνες]», συμπληρώνει.

Η προειδοποίηση Σόιμπλε έρχεται λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου συμφωνήθηκε πως θα πρέπει να γίνει η «βέλτιστη χρήση» των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να τονωθούν η ανάπτυξη και η αγορά εργασίας.

Ωστόσο, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ δεν προέβησαν σε καμία αλλαγή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, με τους προέδρους της Κομισιόν και του Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπέι, να διαμηνύουν με σαφήνεια πως οι προσπάθειες για ανάπτυξη θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών κανονισμών.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι παρουσίασε το αποτέλεσμα της Συνόδου ως μία επιτυχία της Ρώμης, που δίνει στην Ευρώπη ένα βαθμό ευελιξίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ο κ. Ρέντσι κατέληξε σε συμφωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πως σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρχει δυνατότητα παράτασης των προθεσμιών για την επίτευξη ορισμένων δημοσιονομικών στόχων.

Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε από την πλευρά του σημειώνει λιτά πως δεν έχει ακούσει κανένα αίτημα για μεγαλύτερη «ευελιξία» στο Σύμφωνο Σταθερότητας, «είτε από τον ιταλό πρωθυπουργό είτε από οποιονδήποτε άλλον».

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται εκτενώς στη σημασία της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντας το Λονδίνο ως «απαραίτητο» εταίρο και μέρος-κλειδί της ενωμένης Ευρώπης.

«Ιστορικά, πολιτικά, δημοκρατικά, πολιτισμικά, η Μεγάλη Βρετανία είναι απολύτως απαραίτητη για την Ευρώπη», τονίζει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «η ΕΕ χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτι απολύτως απαράδεκτο, που δεν μπορώ να φανταστώ».

Σε ένα άνοιγμα μάλιστα προς το Λονδίνο, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει πως η Ευρώπη πρέπει να κάνει «τα πάντα» ώστε «τα συμφέροντα και οι θέσεις» της Βρετανίας να [εκπροσωπούνται] επαρκώς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης