ΚΑΙΡΟΣ

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Περιορισμός σε sms, χρόνο εξόδου - Χρήση φορολογικών δηλώσεων

Θέμα ημερών θεωρείται η αυστηροποίηση των περιορισμών στην κυκλοφορία λόγω κορωνοϊού. Παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται στις υποδείξεις των  ειδικών, η απείθεια της μειοψηφίας είναι αυτή που θα κρίνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή της επιδημίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, ενόψει Πάσχα και προκειμένου να ελεγχθεί η μαζική έξοδος εκδρομέων, η κυβέρνηση σκέφτεται να αξιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις που αποδεικνύουν τον μόνιμο τόπο κατοικίας των πολιτών.

Το συγκεκριμένο μέτρο που ήδη εφαρμόζεται για την μετακίνηση στα νησιά είναι ένα από τα ισχυρότερα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι και επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός, καθώς η περίοδος του Πάσχα θα αποτελέσει ένα μεγάλο κρας τεστ στην προσπάθεια αναχαίτισης του κορωνοϊού. Παράλληλα, βέβαια πρέπει να θεωρείται η ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης, αλλά και η ενεργοποίηση του χρονικού περιορισμού στις μετακινήσεις και του πλαφόν στη συχνότητα που μπορεί κάποιος να βρεθεί εκτός σπιτιού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει περιορισμό στην ώρα που μπορει κάποιος να μετακινείται εκτός σπιτιού «δηλαδή να υπάρχει ένα δίωρο, ένα τρίωρο για μία συγκεκριμένη μετακίνηση, και ένας άλλος περιορισμός που μπορεί να μπει είναι ότι δεν μπορεί να βγαίνει κανείς για περισσότερες από 1-2 φορές για συγκεκριμένες αιτίες».

«Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα. Θα πρέπει όλοι να μένουμε στο σπίτι. Όσοι κάνουν κατάχρηση για να είναι όλη την ημέρα έξω, θα νιώσουν σύσφιξη των μέτρων», δήλωσε ο κ. Πέτσας στην τηλεόραση του OPEN προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις για τα νέα περιοριστικά μέτρα μέσα στις επόμενες δυο με τρεις ημέρες.

«Η Ελλάδα δεν είναι ουραγός, αλλά πρωτοπόρος σε πολλά επίπεδα: Στα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού, όπως επιβεβαιώνει και η σύγκριση των στοιχείων με άλλες χώρες. Στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που κινούνται πολύ πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Στην ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα, με δωρεές και ενίσχυση του εθελοντισμού, ως έμπρακτη απόδειξη κοινωνικής συστράτευσης και αλληλεγγύης. Στο τεχνολογικό άλμα που συντελείται σε σύντομο χρονικό διάστημα, απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε: «Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο. Γιατί αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε».

Επισήμανε ότι μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη φάση του πολέμου ενάντια στον κορωνοϊό, υπογράμμισε ότι συνεχίζονται οι πολιτικές που χάραξε ο πρωθυπουργός για την ανάσχεση της διασποράς του ιού, την ενίσχυση του συστήματος υγείας, τη στήριξη της οικονομίας και τη βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ώστε οι συμπολίτες μας να αποφεύγουν το συνωστισμό στις τράπεζες. «Ειδικά για τους άνω των 70 ετών συμπολίτες μας, καθώς και εκείνους που έχουν αναπηρία από 80% και άνω, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δόθηκε παράταση καταβολής των φορολογικών οφειλών τους μέχρι και την Παρασκευή 10 Απριλίου» είπε και πρόσθεσε «Ήδη από τις 30 Μαρτίου είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική ενημέρωση σχετικά με τις επιστροφές και τις απαιτήσεις των πολιτών από το κράτος. Η ενημέρωση αυτή, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα δήλωσης τραπεζικού λογαριασμού IBAN στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του Taxisnet, απλοποιεί πάρα πολύ τη σχετική διαδικασία. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, δίνεται η δυνατότητα για πληρωμή με κάρτα των ρυθμισμένων οφειλών μέσα από το Taxisnet».

Αναφερόμενος στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα όπου βρέθηκε μια γυναίκα θετική στον κορωνοϊό, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, είπε ότι 20 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό, χωρίς να νοσούν από τα 63 που εξετάστηκαν. «Η δομή αυτή μπήκε, ήδη σε καραντίνα 14 ημερών, οι έλεγχοι συνεχίζονται και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα» είπε και υπενθύμισε ότι από τη μέρα που ξέσπασε η πανδημία, λαμβάνονται ειδικά προληπτικά μέτρα σε όλες τις δομές μεταναστών.

«Περιορίστηκε το δικαίωμα εξόδου. Δημιουργήθηκαν υγειονομικοί σταθμοί και μεταφέρθηκαν σκηνές για την κάλυψη αναγκών απομόνωσης. Έχουν ανασταλεί, μέχρι τις 31 Μαΐου, οι μετακινήσεις όσων έχουν εξασφαλίσει άσυλο. Γίνεται συνεχής ενημέρωση σε πολλές γλώσσες» υπογράμμισε.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωνε ότι εάν και εφόσον χρειαστεί τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν καθώς όπως είπε «θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε ήδη υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: skai.gr