Της Αθηνάς Παπακώστα
Βρισκόμαστε μία ημέρα προτού η Εύα Καϊλή περάσει το κατώφλι του δικαστικού συμβουλίου. Οι βελγικές αρχές στρέφουν το μικροσκόπιό τους στο σύνολο της δράσης της κ. Καϊλή αφού, να υπενθυμίσουμε, ότι μέχρι την καθαίρεσή της την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μία από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, απομένει δρόμος για να διανυθεί, καθώς οι αρχές στο Βέλγιο πιστεύουν ότι, προς το παρόν, δεν έχει ομολογήσει όλα όσα γνωρίζει για το σκάνδαλο διαφθοράς που συνταράσσει τις Βρυξέλλες και στο οποίο η ίδια ως αντιπρόεδρος φέρεται να είναι το πρόσωπο - κλειδί για τον εάν Τζιόρτζι και Παντσέρι τελικά μπορούσαν να κινούν τα νήματα για... χάρη του Κατάρ και το Μαρόκου στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήταν Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι έχει μόλις προσαχθεί μπροστά από το γκαράζ του σπιτιού τους. Η Εύα Καϊλή σε κατάσταση πανικού και σύγχυσης υποκύπτει σε λάθη και αντιφάσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων ανακρίσεων στην αστυνομική διεύθυνση των Βρυξελλών και ενώπιον του ανακριτή, Μισέλ Κλεζ.
Η βελγική εφημερίδα "Le Soir", με ρεπορτάζ της το οποίο επικαλείται δικαστικά έγγραφα, αναφέρει ότι η προφυλακισμένη πλέον πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ομολόγησε ότι είχε ζητήσει από τον πατέρα της, κ. Αλέξανδρο Καϊλή, να κρύψει τα χρήματα τα οποία είχε στο σπίτι που μοιραζόταν με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, στη βελγική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα δε με την ιταλική εφημερίδα "La Repubblica", η κ. Καϊλή παραδέχτηκε ότι είχε γνώση για τις δωροδοκίες με αποδέκτες τον Τζόρτζι και τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.
Στα δικαστικά έγγραφα, τα οποία επικαλείται, επίσης, η ιταλική εφημερίδα, αναφέρεται ότι γνωρίζοντας πως ο σύντροφός της είχε πλέον προσαχθεί και μάλιστα κοντά στο σπίτι τους, "προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντσέρι και δύο ευρωβουλευτές για την παρούσα έρευνα, με αποτέλεσμα τελικά οι αρχές να συλλάβουν και την ίδια, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν σε πρώτο στάδιο". Προς το παρόν άγνωστο παραμένει ποιοι είναι αυτοί οι δύο ευρωβουλευτές ωστόσο μαθαίνουμε για πρώτη φορά ότι τηλεφώνησε στον Παντσέρι, ο οποίος και θεωρείται ο ιθύνων νους του σκανδάλου.
Όπως σημειώνει ο ανακριτής στο ένταλμα σύλληψης της, "η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα" και δηλώνει ότι "γνώριζε από το παρελθόν του συντρόφου της, τις δραστηριότητες με τον κ. Παντσέρι και οι βαλίτσες με μετρητά πέρασαν από το διαμέρισμά της".
Παράλληλα, σύμφωνα με τη "La Repubblica" η κ. Καϊλή μίλησε και για την αγορά ενός διαμερίσματος με τον σύζυγό της αναφέροντας στον εισαγγελέα ότι η ίδια συμμετείχε "ανεπίσημα" στην αποπληρωμή του δανείου.
Ωστόσο, ένας εκ των δύο συνηγόρων της κ. Καϊλή, κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος υποστηρίζει ότι "η κ. Καϊλή δεν ομολόγησε πως ζήτησε από τον πατέρα της να μεταφέρει χρήματα προκειμένου να τα κρύψει" και προσθέτει ότι "η κ. Καϊλή έμαθε για τα χρήματα αυτά την τελευταία στιγμή και ζήτησε αμέσως να πάνε στον ιδιοκτήτη τους, τον κ. Παντσέρι".
Πιο αναλυτικά, ο κ. Δημητρακόπουλος τονίζει ότι όταν η κ. Καϊλή ενημερώθηκε για την προσαγωγή του συντρόφου της προσπάθησε να βρει τον Παντσέρι για να του παραδώσει τα χρήματα: "η μία επιλογή ήταν να καταδώσει τον σύντροφο της στην αστυνομία, η δεύτερη να πάνε τα λεφτά στον ιδιοκτήτη τους. Δεν έχει υποχρέωση να καταγγείλει τον άνδρα της με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο". Σε ό,τι αφορά στα ακίνητα τα οποία έχει στην κατοχή της, ο κ. Δημητρακόπουλος εξηγεί πως δικαιολογούνται από τους μισθούς της και ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η κ. Καϊλή αρνείται κάθε εμπλοκή της στην υπόθεση.
Την ίδια στιγμή, και τα δύο δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Φραντσέσκo Τζόρτζι παραδέχτηκε ότι ήταν μέλος μίας οργάνωσης που χρησιμοποιούν Μαρόκο και Κατάρ για να παρεμβαίνουν σε ευρωπαϊκές υποθέσεις. Ενώ, σύμφωνα με τη "Le Soir" ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να δείχνει ως αποδέκτη δώρων και τον Βέλγο ευρωβουλευτή του S&D, Μαρκ Ταραμπέλα.
Στο κάδρο όμως παραμένει τοποθετημένος και ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής, Αντρέα Κοτζολίνο καθώς ο ίδιος - σύμφωνα με την "Καθημερινή" φέρεται να έστειλε ένα email στους σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές συναδέλφους του ως μέλος της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις ΕΕ - Μαρόκου. Σε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναφέρει ο ρεπορτάζ, ο ναπολιτάνος ευρωβουλευτής ζητούσε από τους συναδέλφους του να καταψηφίσουν παράγραφο στην οποία υπήρχαν αιχμές για χρηματισμό ποδοσφαιρικών παραγόντων για να καταλήξει το Κατάρ να φιλοξενήσει εν τέλει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.
"Θέλω να σας ζητήσω να καταψηφίσετε τη συγκεκριμένη παράγραφο. Περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δόθηκε στο Κατάρ από τη FIFA μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να κατηγορεί μία χώρα χωρίς αποδείξεις προερχόμενες από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές", φέρεται να έγραφε στο μήνυμα ο αποστολέας Αντρέα Κοτζολίνο.
Αυτή τη στιγμή ο εν λόγω ευρωβουλευτής δεν έχει κληθεί από τις δικαστικές αρχές ωστόσο, ο προφυλακισμένος Φραντσέσκο Τζόρτζι στην πολύωρη κατάθεση του φέρεται να τον υπέδειξε ως κεντρικό πρόσωπο μαζί με τον Παντσέρι, ο οποίος επίσης παραμένει προφυλακισμένος. Φυσικά δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν ότι ο Τζόρτζι ο οποίος εργαζόταν ως κοινοβουλευτικός του βοηθός μπορεί να είναι εκείνος ο οποίος συνέταξε το email και όχι ο Ιταλός ευρωβουλευτής.
Οι έρευνες συνεχίζονται, το ίδιο όμως φαίνεται και για τις αποκαλύψεις...
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.