Της Πηνελόπης Γκάλιου
Η οικονομική ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειές της, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη της Ευρώπη, γεννά ανησυχία σε κυβερνήσεις και αναλυτές για το τι θα επακολουθήσει πολιτικά.
Ιστορικά, οι οικονομικές κρίσεις και η ανέχεια και η ανασφάλεια των πολιτών, γεννούσαν πολιτικές κρίσεις και άνοδο των κομμάτων του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Γεγονός που το έζησε άλλωστε και πρόσφατα η χώρα μας, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, όταν άνθισε ο λαϊκισμός, δυνάμωσε ο ακραίος λόγος και αυξήθηκαν τα ποσοστά της ακροδεξιάς με αποτέλεσμα η Χρυσή Αυγή να μπει στη Βουλή τον Μάιο του 2012.
Το ίδιο επιβεβαίωσαν λίγες μέρες μόλις πριν, τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών. Μπορεί βέβαια ο Εμανουέλ Μακρόν να πήρε ένα καθαρό προβάδισμα, ωστόσο τα δύο ακροδεξιά κόμματα της Λεπέν και του Ζεμούρ συγκέντρωσαν συνολικά 30%. Ποσοστό που δεν θορύβησε μόνο τους Γάλλους και τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά χτύπησε καμπανάκι σε όλες τις ηγεσίες της Ευρώπης που παλεύουν με την δυσαρέσκεια των πολιτών τους από τις ανατιμήσεις και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο ρόλος της ΕΕ για αποφυγή μιας κρίσης λαϊκισμού
Ο προβληματισμός αυτός επικρατεί και στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παρατήρησε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν η Ευρώπη δεν δράσει άμεσα, ουσιαστικά, όπως έκανε και με την πανδημία, τότε δεν θα είμαστε αντιμέτωποι μόνο με μια οικονομική κρίση που δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Θα είμαστε αντιμέτωποι και με μία νέα κρίση λαϊκισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, πράγμα το οποίο θα έχει απροσδιόριστες συνέπειες για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, έτσι όπως τον ξέρουμε».
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ήταν και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, που τόνισε την ανάγκη να αποφασιστούν κοινά μέτρα στήριξης της κοινωνίας, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. «Εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη να επανεμφανιστούν ισχυρότερες» είπε εμφατικά προσθέτοντας πως «καθώς προσπαθούμε να ενισχύσουμε την υποστήριξη μας προς την Ουκρανία και κατά της Ρωσίας, θα είναι ένα τρομερό, τρομερό λάθος αν, για οικονομικούς λόγους, χάσουμε την υποστήριξη των λαών μας», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
«Βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης» η ακρίβεια
Τη δυσαρέσκεια των πολιτών πάντως ήδη έχουν σπεύσει να εκμεταλλευτούν είτε τα υφιστάμενα κόμματα της αντιπολίτευσης, που στέκονται απέναντι σε κάθε προσπάθεια και πολιτική της κυβέρνησης να ανακόψει το κύμα ακρίβειας και να ελαφρώσει το βάρος που ούτως ή άλλως σηκώνουν οι πολίτες , είτε νέες πολιτικές κινήσεις που στόχο έχουν να «κλέψουν» ψήφους από τα δεξιότερα της κυβέρνησης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως και στα «στρατηγία» των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένουν με ενδιαφέρον τις δημοσκοπήσεις του Μαΐου, όπου εκεί θα αποτυπωθεί και η στάση των πολιτών έναντι των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης που ήδη εφαρμόζονται. Ωστόσο οι μέχρι τώρα μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας κατέγραφαν την έντονη ανασφάλεια και δυσαρέσκεια που επικρατεί στην κοινωνία από τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και αγαθά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων ωστόσο μπορεί η ΝΔ να παρουσιάζει μικρή κάμψη αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ακόμη να καρπωθεί τη καταγραφόμενη δυσαρέσκεια λόγω της ακρίβειας – κυρίως- παρά τους έντονους αντιπολιτευτικούς τόνους που έχει σηκώσει. Από πλευράς κυβέρνησης μάλιστα εκτιμάται πως η εικόνα αυτή μπορεί να αναστραφεί όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όταν το κυβερνόν κόμμα κατάφερε να αναστρέψει το κλίμα.
Η κοινωνική πολιτική «αντίδοτο» στην αναδυόμενη δυσαρέσκεια
Γι’ αυτό εξάλλου στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα την καθημερινότητα με σειρά μέτρων και δράσεων που θα δώσουν ανάσα στα εισοδήματα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις μειώσεις των φόρων, την μείωση της ανεργίας, την γρήγορη έκδοση συντάξεων, αλλά και φθηνή στέγη σε νέους εργαζόμενους με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και ήδη επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο.
Οι συνθήκες ωστόσο του πολέμου στην Ουκρανία και ο αντίκτυπος αυτού σε κοινωνικό επίπεδο, διατηρεί έντονο τον σκεπτικισμό στην κυβέρνηση, ευελπιστώντας παράλληλα πως τα αποτελέσματα του δευτέρου γύρου των εκλογών στη Γαλλία θα αφυπνίσουν την Ε.Ε. ώστε να δράσει άμεσα στην κατεύθυνση μιας κοινής πολιτικής των χωρών μελών για την ελάφρυνση των πολιτών που στενάζουν από την ακρίβεια.
- Οικονόμου για ομιλία Τσίπρα: Τα ίδια κλισέ, τα ίδια ψέματα... Ο μόνος που έλειπε ήταν ο Καμμένος
- Άνοιγμα Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις: «Ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί»- Οι 5 + 1 προγραμματικές δεσμεύσεις
- Μητσοτάκης από Μέγαρο Μουσικής: Το βιολί του Καβάκου να ακουστεί πιο δυνατά από τις βόμβες της Ρωσίας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.