Κλείσιμο

Ανατολική Μεσόγειος: Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό μετά τις εκλογές σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο

Η πρώτη συνάντηση του Ερντογάν με την ελληνική πλευρά στις 11 Ιουλίου - Η τελευταία θητεία του Τούρκου προέδρου και οι προσδοκίες για αλλαγή τακτικής

Του Αντώνη Αντζολέτου

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα οι αναλυτές εξηγούσαν πως οι εκλογές στο τρίγωνο Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο νησί της Αφροδίτης από τον Φεβρουάριο έχει αναλάβει τα καθήκοντά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο νέος πρόεδρος επιδιώκει να αναζωογονήσει τις αδιέξοδες συνομιλίες επανένωσης του νησιού και ζητεί από την ΕΕ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια και το ζητούμενο είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής. Με δεδομένο πως ο ίδιος ο κ.Ερντογάν έχει πει πως σκοπεύει να αποσυρθεί μετά από αυτή τη θητεία, αρκετοί προσβλέπουν σε ένα θετικό restart στις σχέσεις με την Ελλάδα. Κανείς δεν πιστεύει σε θαύματα, όμως πλέον δεν έχει τόσους πολλούς λόγους να επενδύει στην αφύπνιση των εθνικιστικών συναισθημάτων του λαού του. Και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας σίγουρα θα τον απασχολήσει περισσότερο από ποτέ με δεδομένα τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Είναι συνήθης η πρακτική του να προσπαθεί να εδραιώσει το μεγαλείο της Τουρκίας μέσω της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί και αυτό δεν αναμένεται να σταματήσει. Η στρατηγική θα παραμείνει. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να αλλάξει η τακτική. Είναι θετικό το γεγονός πως μετά τους φονικούς σεισμούς στην Αντιόχεια οι παραβιάσεις και οι ευθείες απειλές έχουν ατονίσει σημαντικά. Και από την πλευρά της Δύσης αναμένεται να υπάρξει μια προσπάθεια προσέγγισης. Η ελληνική πλευρά θα παρακολουθεί από πολύ κοντά το επόμενο διάστημα τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό. Μόνο και μόνο από το γεγονός πως όλοι οι σχηματισμοί στην Τουρκία είχαν υιοθετήσει πολύ σκληρή ατζέντα προεκλογικά. Η γειτονική χώρα δεν θα πάψει να αποτελεί ένα «γεωπολιτικό εκκρεμές» και να εργαλειοποιεί ανά περίπτωση όποια ζητήματα εκρίνε η ίδια πως τη συμφέρουν.

Στην Ελλάδα δεν έχει εκλεγεί ακόμα κυβέρνηση, όμως με βάση τα δεδομένα της 21ης Μαίου η Νέα Δημοκρατία φαντάζει πολύ δύσκολο να χάσει την εξουσία μετά τη διαφορά ασφαλείας που εξασφάλισε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου οι σχέσεις των δυο χωρών να επανεκκινήσουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA πως «εφόσον ο ελληνικός λαός με εμπιστευτεί και πάλι και είμαι εγώ ο Πρωθυπουργός που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία γίνεται 11 και 12 Ιουλίου στη Λιθουανία, θα επιδιώξω πάλι μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Πάντα πιστεύω ότι πρέπει να συζητούμε και όταν διαφωνούμε πρέπει να συζητούμε και να συμφωνούμε τουλάχιστον και σε αυτά που διαφωνούμε, αλλά και όταν διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου». Είναι σαφές πως από την ελληνική γραμμή δεν υπάρχει καμία διάθεση αποκλεισμού της Τουρκίας από τη θάλασσα χωρίς βεβαίως να εκχωρεί κανένα από τα δικαιώματά της. Μόνη διαφορά παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και με αυτή τη λογική θα προσέλθει σε συζητήσεις και η επόμενη κυβέρνηση όποια και αν είναι.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνάντηση των δυο ηγετών είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη.  Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών βολιδοσκοπούν πιθανές ημερομηνίες ώστε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να εξεταστεί η πιθανότητα επανέναρξης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πηγή: skai.gr