Αναθεώρηση Συντάγματος: 151 ψήφοι για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας - H πρόταση της ΝΔ

Της Ναντίν Χαρδαλιά


Αποσύνδεση σε κάθε περίπτωση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, έως πέντε ψηφοφορίες και δυνατότητα εκλογής με 151 ψήφους πριν το στάδιο της έσχατης λύσης εκλογής με σχετική πλειοψηφία, προβλέπει η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4 του Συντάγματος.

Πιο αναλυτικά, η τελική πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ στη σημερινή (Πέμπτη) συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης της Βουλής, προβλέπει σε πρώτη φάση τρεις ψηφοφορίες με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπου για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 – 200 – 180 βουλευτών.

Στην περίπτωση που αυτές οι ψηφοφορίες δεν τελεσφορήσουν, τότε προβλέπεται μία τέταρτη ψηφοφορία πέντε ημέρες αργότερα, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν (σ.σ αν υπάρχουν 2 υποψήφιοι) και η εκλογή επιτυγχάνεται με τη συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, 151.

Εάν και αυτή η διαδικασία αποβεί άκαρπη, τότε πέντε ημέρες μετά ακολουθεί η πέμπτη και τελευταία ψηφοφορία, η οποία κατ’ ουσίαν αποτελεί την έσχατη λύση, καθώς Πρόεδρος Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία (κάτω των 151), όπως προβλέπει και σήμερα το Σύνταγμα, αλλά πλέον χωρίς τη μεσολάβηση εκλογών.

Σε περίπτωση ισοψηφίας θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατία εκείνος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία και εφόσον και σε εκείνη την ψηφοφορία υπήρξε ισοψηφία, τότε εκλέγεται ο πρεσβύτερος μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Μάλιστα η τελευταία πρόβλεψη τροποποιήθηκε κατόπιν εκτεταμένης συζήτησης και ενστάσεων της αντιπολίτευσης, που διαφώνησαν με την αρχική πρόταση για οριστική εκλογή με κλήρωση σε περίπτωση ισοψηφίας.

Στην αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής συμφώνησε  το σύνολο των κομμάτων, διατυπώνοντας, ωστόσο διαφορετικές προτάσεις για τον τρόπο.  

Νωρίτερα, πάντως είχε προκληθεί σύγχυση με την αρχική πρόταση που εισήχθη στην Επιτροπή Αναθεώρησης από τη ΝΔ, καθώς φάνηκε να έχει απαλειφθεί η πρόβλεψη για εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών και σε περίπτωση αποτυχίας των πρώτων ψηφοφοριών, η διαδικασία να οδηγείται απευθείας στην έσχατη λύση της σχετικής πλειοψηφίας.

Πηγές της ΝΔ επισήμαναν μετέπειτα ότι επρόκειτο για τεχνικό ζήτημα, και ένα αρχικό κείμενο, που παρερμηνεύθηκε επειδή δεν ανέφερε την παράγραφο 3 του άρθρου που δεν αναθεωρούνταν, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία 151 ήταν δεδομένη για τη ΝΔ. «Μπορεί να ξέφυγε κάτι ή να παραλήφθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο  Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, συνομιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Στο αρχικό κείμενο αναφερόταν ότι εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία που προβλέπει το Σύνταγμα στο άρθρο 32, παρ. 3 (με πλειοψηφίες 200 – 200 – 180) η αυξημένη πλειοψηφία, τότε αυτή επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες μεταξύ των δυο προσώπων που πλειοψήφησαν και εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας, προτείνεται να εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία και εφόσον υπάρχει ισοψηφία να διενεργείται κλήρωση μεταξύ των δυο υποψηφίων.