Το μήνυμα των ΗΠΑ μπορεί να είναι κυρίως για την ιστορία και το παρελθόν, αλλά περιλαμβάνεται σε μια σειρά ενεργειών από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση που δείχνουν ότι η νέα στρατηγική τους σχέση πρέπει να έχει συγκεκριμένους κανόνες.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, που ερευνά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας στο German Marschall Fund/ΕΛΙΑΜΕΠ, Νίκολας Ντάνφορθ το μήνυμα του Μπάιντεν είναι ότι θέλει η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία να είναι με τους όρους της Αμερικής.
Ωστόσο, εκτιμά ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να πυροδοτήσουν περαιτέρω τη σχέση γι' αυτό το ζήτημα και δεν πρόκειται να αντιδράσουν περαιτέρω.
Αντιλαμβάνεται η τουρκική κυβέρνηση αυτούς τους κανόνες και τις κόκκινες γραμμές;
Αυτό που είναι παράξενο με αυτό το θέμα είναι, πως, αν δεν υπήρχε το lobbying της τουρκικής κυβέρνησης, οι Αμερικανοί πρόεδροι θα είχαν αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία πριν από δεκαετίες. Θα την αναγνώριζαν ξανά κάθε χρόνο, δεν θα ήταν ζήτημα αντιπαράθεσης. Στο παρελθόν, όπως γνωρίζουν οι τηλεθεατές, κάθε φορά που ένας Πρόεδρος υποσχόταν να την αναγνωρίσει, την τελευταία στιγμή υποχωρούσε μετά από τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης και των συμμάχων της στις ΗΠΑ, ειδικά στο State Department και στο Πεντάγωνο. Συνεπώς, αυτό που άλλαξε τώρα είναι ότι, αν προηγούμενοι Πρόεδροι ανησυχούσαν ότι η χρήση της λέξης "Γενοκτονία" θα ζημίωνε τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας, η συμμαχία είναι ήδη κομμάτια, συνεπώς δεν χρειάζεται να ανησυχούν γι' αυτή. Η Τουρκία δεν έχει άλλους φίλους στις ΗΠΑ να αντιπαλέψουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας και η Ουάσιγκτον δεν ανησυχεί για το αν θα ζημιωθεί μια σχέση που είναι ήδη τόσο άσχημα ζημιωμένη.
Εκτιμώ, πάντως, ότι ο Μπάιντεν απέφυγε να προσπαθήσει να κάνει την αναγνώριση της Γενοκτονίας ένα μήνυμα για την Τουρκία. Όπως είπατε, όμως, είναι μια σειρά άλλων βημάτων που έχει κάνει ο Μπάιντεν και είναι καλό που τα έκανε, για να στείλει το μήνυμα ότι η σχέση θα είναι διαφορετική υπό την προεδρία του σε σχέση με την προεδρία Τραμπ. Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε, οι κυρώσεις CAATSA για την αγορά των S400 και, βεβαίως, κάτι στο οποίο δεν δόθηκε τόση προσοχή λόγω της Γενοκτονίας, το ότι ο Μπάιντεν δεν τηλεφώνησε στον Ερντογάν τόσο καιρό και, όταν το έκανε, ήταν για να τον προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιούσε τη λέξη "Γενοκτονία". Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν στείλει το μήνυμα ότι ο Μπάιντεν θέλει η σχέση να είναι με τους όρους της Αμερικής.
Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η τουρκική κυβέρνηση, αν λάβει κανείς υπ' όψιν το γεγονός ότι "υπερεκτείνεται" σε αυτή τη λεπτή ισορροπία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας;
Νομίζω ότι αυτή η δήλωση του Μπάιντεν ήρθε σε μια περίοδο που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες τον Ερντογάν να έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι απομονωμένος στην περιοχή και όχι έχει κάνει πολλούς εχθρούς. Δεν είναι πραγματική η στιγμή που ο Ερντογάν θέλει να ξεκινήσει μια νέα αντιπαράθεση. Και νομίζω αυτό θα μετριάσει την αντίδραση στη δήλωση Μπάιντεν. Είδαμε, για παράδειγμα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον Αμερικανό Πρέσβη, αλλά η Τουρκία δεν ανακάλεσε τον πρέσβη της από την Ουάσιγκτον. Μέχρι στιγμής και με βάση τη ρητορική που έχουμε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, βλέπουμε ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να πυροδοτήσουν περαιτέρω τη σχέση γι' αυτό το ζήτημα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.