Αναλυτής Brookings σε ΣΚΑΪ: «Στην Ουάσιγκτον καταλαβαίνουν πια πως η Τουρκία είναι το πρόβλημα»

Μια ισορροπία τρόμου μεταξύ Δύσης και Τουρκίας προβλέπει για το επόμενο διάστημα ο Νίκολας Ντάνφορθ, αναλυτής του Ινστιτούτου Brookings κι ένας εκ των κορυφαίων αναλυτών της σημερινής Τουρκίας.

Ο κ. Ντάνφορθ που έχει συνεργαστεί με το German Marshal Fund των ΗΠΑ, το Woodrow Wilson International Center και το ΕΛΙΑΜΕΠ υποστηρίζει στην αποκλειστική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη, πως «στην Ουάσιγκτον όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως η Τουρκία και οι προκλήσεις της αποτελούν το πρόβλημα στην περιοχή της Μεσογείου» και δεν επιδιώκουν απλά το ρόλο ενός διαιτητή ανάμεσα στις δυο χώρες, ενώ προβλέπει ένα «αμήχανο και εχθρικό τανγκό» μεταξύ Δύσης και Τουρκίας για το άμεσο μέλλον όπου η πιθανότητα ενός ατυχήματος δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ποιο θεωρείτε το πιθανότερο σενάριο για τους επόμενους μήνες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο; Θα πρέπει να περιμένουμε ένα καλοκαίρι σαν τον περυσινό με προκλήσεις και ερευνητικά πλοία στη θάλασσα;

Νίκολας Ντάνφορθ: Κοιτάξτε, ανησυχώ όταν λέω κάτι σχεδόν αισιόδοξο για το θέμα αυτό. Προς το παρόν φαίνεται πως μετά την ένταση του περσινού καλοκαιριού, η Τουρκία δείχνει να έχει αποφασίσει πως αυτό δεν είναι ένα πεδίο που θέλει να ασκήσει πίεση. Δεν είναι μια περιοχή όπου θέλει να δημιουργήσει νέα προβλήματα. Δείχνει μια "θολή αισιοδοξία". Ο Ερντογάν επιχειρεί μια "επίθεση γοητείας", μιλάει για μια αναθέρμανση των σχέσεων με την Δύση, με την Ευρώπη, μιλά για έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορεί να προκύψει κάτι από όλο αυτό. Αλλά προς το παρόν, και ξανά, ανησυχώ μήπως είμαι πολύ αισιόδοξος, φαίνεται πως η Άγκυρα θέλει να διατηρήσει τα πράγματα ήσυχα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ξανά, αυτό μπορεί να αλλάξει, είμαι βέβαιος πως εσείς το ξέρετε πολύ καλύτερα από εμάς.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Τι πιστεύετε πως οι ΗΠΑ θα πράξουν σε μια πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ των δυο χωρών;

Νίκολας Ντάνφορθ: Στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχει κάτι που οι ΗΠΑ θα ήθελαν περισσότερο από το να μην ανησυχούν για το ρίσκο μιας σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Νομίζω αυτό που κάνει την παρούσα φάση ενδιαφέρουσα και ίσως δύσκολη, είναι πως όλο και περισσότεροι στην Ουάσιγκτον αντιλαμβάνονται πως η Τουρκία είναι το πρόβλημα και πως οι Τουρκικές προκλήσεις αποτελούν το πρόβλημα. Και παρά το γεγονός πως στο τέλος της ημέρας το πρωτεύον μέλημα της Ουάσιγκτον θα είναι να αποτρέψουν κάθε είδους ατύχημα, ή κάθε είδους σύγκρουση, νομίζω πως σταδιακά θα βλέπετε όλο και περισσότερους στην Ουάσιγκτον να αντιλαμβάνονται πως ο τρόπος για να το κάνεις, είναι με το να ασκήσεις πίεση στην Τουρκία και όχι απλά να κάνεις τον διαιτητή ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Τέλος, αν ήταν να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια πρόβλεψη για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Δύσης το επόμενο διάστημα πώς περίπου θα ήταν αυτό;

Νίκολας Ντάνφορθ: Με την προειδοποίηση πως θεωρώ ότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε, η πρόβλεψη μου είναι πως οι σχέσεις θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες, θα είναι κουραστικές, θα δούμε περιόδους κλιμάκωσης όπου τα δυο μέρη θα κάνουν πίσω τελευταία στιγμή για να αποφύγουμε μια πραγματική κρίση. Όπως είπα, θεωρώ πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως το να προκαλέσει μια πραγματική αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ θα της έκανε μεγάλο κακό. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανησυχούν έαν πρόκειται να "χάσουν" την Τουρκία, ανησυχούν εάν κάνουν κάτι που θα διαλύσει την Τουρκική οικονομία. Οπότε θεωρώ πως θα δούμε ένα αμήχανο, εχθρικό κι εξοργιστικό "τανγκό" να συνεχίζεται στο προσεχές μέλλον. Κι αυτό είναι το καλό σενάριο.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Μάλιστα. Καταλαβαίνω πως μιλάτε για μια ισορροπία τρόμου, εάν σας ερμηνεύω σωστά.

Νίκολας Ντάνφορθ: Καμία πλευρά, όσο κι αν η μια πλευρά εκνευρίζει την απέναντι, καμία από τις δυο δεν θέλει να κάνει κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μια μη αναστρέψιμη κρίση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να "τα κάνουν θάλασσα" και τελικά να δημιουργήσουν μια.

 

Πηγή: skai.gr