ΚΑΙΡΟΣ

Ανάλυση της δημοσκόπησης του ΣΚΑΪ: «Καμπανάκια» για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Διαμορφώνεται νέο πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές, τις φωτιές και τις πλημμύρες - Τι έδειξε η έρευνα για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται από τις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού, από τις φονικές φωτιές και πλημμύρες που στιγμάτισαν τη χώρα μέσα στο καλοκαίρι και σαφώς από τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και την ανάληψη της προεδρίας από το Στέφανο Κασσελάκη. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν υποστεί ένα «σοκ-» τους τελευταίες τρεις μήνες και προσπαθούν να βρουν το βηματισμό τους. Χωρίς μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να κερδίσει έδαφος και να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Η πρώτη δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιοποίησε ο «ΣΚΑΪ» για τη χρονιά που ξεκίνησε αποτυπώνει τον προβληματισμό που υπάρχει και μέσα στην Κουμουνδούρου για την ενότητα του χώρου. Περίπου έξι στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος φοβούνται πως υπάρχει φόβος διάσπασης το επόμενο διάστημα. Και με το βλέμμα στραμμένο στο Συνέδριο, που όπως όλα δείχνουν δεν θα γίνει τον Νοέμβριο, η ανησυχία αυτή αναμένεται να μεγαλώνει. Ενθαρρυντικό για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι το γεγονός πως οι υποστηρικτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν πως για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα πάνε λίγο ή πολύ καλύτερα σε ποσοστό 57%.

Όταν η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά είχε αναλάβει, τον Ιούνιο του 2015 την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά του κινήματος είχαν δει μια σημαντική άνοδο. Ήταν ο πρώτος ενθουσιασμός για την αλλαγή στο κόμμα. Το ίδιο συνέβη και με τον Νίκο Ανδρουλάκη με τα νούμερα της Χαριλάου Τρικούπη να φτάνουν στο 18%-20%. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει με τον Στέφανο Κασσελάκη.  Στην πρόθεση ψήφου που παρουσίασε η Pulse τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν λίγο σε σχέση με τις πρόσφατες εκλογές (17%) ανεβαίνουν, όμως στο 19% στην εκτίμηση με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων. Το σίγουρο είναι πως ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πολύ δρόμο να διανύσει και σίγουρα η εικόνα διχασμού που παρουσιάζει η Κουμουνδούρου δεν την βοηθά να ανακάμψει. «Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα» σχολιάζουν στελέχη του κόμματος και αναμένουν τις πρώτες συνεδριάσεις των οργάνων.

Εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως αρκετά «καμπανάκια» χτυπούν και για την κυβέρνηση. Σε «λάθος κατεύθυνση» υποστηρίζει πως κινείται τις πρώτες 100  ημέρες το 51% των ερωτηθέντων. Τα στοιχεία αυτά τα καταγράφουν στο Μαξίμου, καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ κρίσιμες. Ειδικά σε επίπεδο περιφερειών που τα κριτήρια της ψήφου είναι πιο κομματικά. Καλό δεν είναι το αποτύπωμα και σε σχέση με την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις φυσικές καταστροφές με το 54% να πιστεύει πως ήταν επίσης σε «λάθος κατεύθυνση». Οι απαντήσεις αφορούν την κριτική που έχει ακουστεί πολλές φορές φορές σχετικά με τον καλύτερο συντονισμό. Για αυτό άλλωστε έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλαγές στην Πολιτική Προστασία. Όλα αυτά τα στοιχεία φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου να υποστηρίζεται από το 32,5% των ερωτηθέντων καταγράφοντας σημαντικές απώλειες σε σχέση με τον Ιούνιο. Στην εκτίμηση με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων ανεβαίνει στο 38%. Το ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται στο 10,5% και στο 12% αντίστοιχα.
 

Πηγή: skai.gr