ΚΑΙΡΟΣ

Ανακούφιση της κοινωνίας και ενεργειακή επάρκεια το «στοίχημα» της κυβέρνησης

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Το διττό στόχο της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας και την παράλληλη στήριξη πολιτών, επιχειρήσεων και αγροτών θέτει ως προτεραιότητα η κυβέρνηση έναντι της δυσμενούς συγκυρίας που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και των «δομικών ενεργειακών αδυναμιών» που επιφέρει αυτή  στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Κατά την παρουσίαση του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού στο πεδίο των υδρογονανθράκων,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την έδρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, έδωσε έμφαση στο ρόλο της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται αλλά και την επιλογή η χώρα μας να γίνει και παραγωγός χώρα.  

«Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο»  τόνισε, δηλώνοντας παράλληλα συγκρατημένα αισιόδοξος με βάση τις ενδείξεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.

Επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής λόγω πολέμου

«Θέλω να τονίσω ότι ως την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου συχνά δεν αποτελούσε μια οικονομικά ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες, οι οποίες μπαίνουν  σε αυτό το παιχνίδι, όπως η Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό, όμως, είναι μία πραγματικότητα η οποία έχει αλλάξει και η πορεία των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς, τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η σημασία που γνωρίζουμε ότι θα παίζει το φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια, για τις επόμενες δεκαετίες ως καύσιμο μετάβασης, ουσιαστικά μάς υποχρεώνει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε έξι πεδία οι έρευνες

Με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου, μέχρι στιγμής έξι είναι οι περιοχές όπου εστιάζεται το ερευνητικό ενδιαφέρον και είναι πιθανό να διαθέτουν σημαντικές ποσότητες  φυσικού αερίου. Πρόκειται για περιοχές τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο  σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης. Ειδικότερα οι εν λόγω εκτάσεις βρίσκονται, μία στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, και πέντε σε θαλάσσιες περιοχές και πιο συγκεκριμένα : δύο στο Ιόνιο, μία στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και δύο δυτικά – νότια της Κρήτης και αποτελούν ήδη τμήματα που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες και σε κάποιες έχουν προχωρήσει οι προκαταρκτικές έρευνες και σε άλλες όχι.

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών

Ο πρωθυπουργός κατά τις ανακοινώσεις του σκιαγράφησε και το χρονοδιάγραμμα που θα απαιτηθεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον,  ώστε να υπάρξει μία πρώτη εικόνα για την προοπτική των ευρημάτων.  «Οφείλουμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν υπάρχουν αποθέματα τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Θα το ξέρουμε τέλος του 2023», σημείωσε.

Οι παράλληλες δράσεις της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πολιτών

Την ίδια ώρα η άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης προς τους πολίτες και ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους  παραμένει  το νούμερο ένα «στοίχημα» της κυβέρνησης.

« Η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει διαρκώς για να αμβλύνει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για τους ευάλωτους, ταυτόχρονα ενισχύει το εισόδημα των πολιτών, ενώ παράλληλα θα αναμένει την παρέμβαση της ΕΕ για την αγορά ενέργειας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Επανέλαβε μάλιστα την επιμονή της κυβέρνησης να καταφέρει την παρέμβαση της ΕΕ για να μπει πλαφόν στις τιμές ενέργειας τονίζοντας ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη άσκηση.

 Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου, την οποία θεωρεί  ως το καταληκτικό ορόσημο για τη λήψη ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης των κοινωνιών. Αλλά και σε αντίθετη περίπτωση, που η Σύνοδος αποβεί άκαρπη  η ελληνική κυβέρνηση, όπως ήδη κάνει, θα συνεχίσει πιο δραστικά να στηρίζει την ελληνική κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ επισήμανε ότι αν δεν υπάρξουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο   θα πρέπει να βασιστούμε στους εθνικούς μας πόρους, κάτι που θα επιβαρύνει, τους προϋπολογισμούς.

Η κυβέρνηση πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΣΚΑΪ, επεξεργάζεται σχέδιο δραστικής μείωσης της τιμής του φυσικού αεριού στην εγχωρία αγορά, ώστε να μειωθεί απευθείας η τιμή και της ηλεκτρικής ενέργειας, στο βαθμό που η ΕΕ δεν θα προχωρήσει σε συντονισμένα και δραστικά μετρά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Φαίνεται μάλιστα να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε γενναίες και τολμηρές αποφάσεις προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες από τα ενεργειακά βάρη που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα.

Προέχει η στήριξη της κοινωνίας

Την στήριξη της κοινωνίας προέταξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ  διαβεβαιώνοντας πως «δεν έχουμε τελειώσει εδώ με τη στήριξη της κοινωνίας», αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Υπογράμμισε μάλιστα  ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε διαθέσιμο περιθώριο για την ανακούφιση της κοινωνίας και χαρακτήρισε τον Απρίλιο «μήνα υλοποίησης πολύ σημαντικών μέτρων και στηρίξεων».

«Φρένο» στα σενάρια για πλαφόν στις τιμές ενέργειας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ωστόσο έβαλε  «φρένο» στα σενάρια για επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας λέγοντας ότι η κυβέρνηση μελετά «ό,τι μπορεί να είναι όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται». «Αν είναι να βάλουμε πλαφόν στις τιμές ενέργειας και αυτά τα λεφτά να κληθούμε να τα πάρουμε πίσω από τους φορολογουμένους, γιατί κάπως θα πρέπει να επιχορηγήσουμε τη διαφορά (...), αυτό είναι ένα μέτρο που δεν θα έχει αποτέλεσμα», τόνισε.

Σε ότι αφορά τα καύσιμα πάντως,  πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί τον Μάιο και τον Ιούνιο η επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο, ενώ για τη βενζίνη επεσήμανε ότι η ενίσχυση ισχύει έως τον Ιούνιο.

Στο προσκήνιο και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι

Από την Κρήτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι για τους νέους αγρότες -σε επίπεδο Κρήτης έχουν γίνει 2.600 αιτήσεις-, προχωράει γρήγορα η διεκπεραίωσή τους, ενώ πέραν των αρχικών ποσών που ανακοινώθηκαν, θα δοθούν 100 εκατομμύρια επιπλέον, περίπου 28,5 εκατομμύρια ευρώ, όπως είπε, παραπάνω για την Κρήτη. Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι ο πρωτογενής τομέας στη χώρα βιώνει μία δύσκολη περίοδο, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να παράξουν, "γιατί είναι πολύ σημαντικό η παραγωγή να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια σε όλο τον πληθυσμό". Σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους επανέλαβε ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί ως ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών ένα ποσό συνολικά στη χώρα που θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα.​