Ακύρωση της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ εξετάζει η κυβέρνηση

Την ακύρωση της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ έξι μηνών για 70.000 συνταξιούχους εξετάζει η κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα.

Το σινιάλο ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει με την τροπολογία για την αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ, που θα γινόταν σε 12 δόσεις,  δόθηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος δήλωσε με νόημα ότι τελικά «δεν θα χρειαστεί να γίνουν» οι επιστροφές.

Εν μέσω πληροφοριών που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζεται να παρέμβει για το ζήτημα, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε στο MEGA ότι «κάτι θετικό θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός».  Απέφυγε όμως να μιλήσει πιο συγκεκριμένα για το τι θα προβλέπει η κυβερνητική παρέμβαση.

Ο κ. Κατρούγκαλος προσπάθησε παράλληλα να διορθώσει τις πρόσφατες δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύης Καρακώστα, η οποία χαρακτήρισε φοροφυγάδες τους συνταξιούχους που θα έπρεπε να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν φοροφυγάδες, σας το υπογράφω και με τα δύο χέρια», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν αρχικά θα επιβληθεί η επιβολή του τέλους 5% στη σταθερή τηλεφωνία με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Συγκεκριμένα τίθεται, το τέλος θα τεθεί σε ισχύ από 1 Ιανουαρίου του 2017, αντί για 1η Ιουλίου 2017 που προέβλεπε αρχικά το επίμαχο άρθρο 55 του πολυνομοσχεδίου.

Επιπλέον επισπεύδεται κατά ενάμιση χρόνο η επιβολή του φόρου στην μπύρα, που θα ισχύει από την πρώτη ημέρα του φετινού Ιουνίου, αντί από για τις αρχές του 2018.

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταργεί πρόσφατη τροπολογία που έχει ψηφιστεί και με την οποία απαλλάσσονται από τον Φόρο Ειδικής Κατανάλωσης φυσικού αερίου οι επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους.
Πηγή: skai.gr