ΚΑΙΡΟΣ

Το Champions League....

Αντί να υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον αθλητισμό, μπορούμε να βρούμε φόρμουλα συνεργασίας σεβαστή από όλους;

Ομολογώ πως αυτή η ποδοσφαιρική διοργάνωση είναι η αγαπημένη μου. Όπως, επίσης και η Euroleague του μπασκετ. Όχι μόνον για το υψηλό επίπεδο και για τους μεγάλους αθλητές που μετέχουν. Αλλά κυρίως για τη γιορτή, τη διασκέδαση, τη συμμετοχή παιδιών, οικογενειών, φιλάθλων που ταξιδεύουν για να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς την αγαπημένη τους ομάδα. Όλοι μαζί. Και αν παρατηρούνται προβλήματα, τότε οι ταραξίες συλλαμβάνονται, ποινές εξοντωτικές επιβάλλονται και οι συλληφθέντες αποκλείονται δια παντός και κλείνονται στη φυλακή. Και κυρίως διότι έχει επικρατήσει μια διαφορετική αθλητική κουλτούρα στους αθλητικούς χώρους.

Δεν δέχομαι πως η Ελλάδα είναι μπανανία. Ούτε ότι είμαστε το χωριό της Ευρώπης. Ούτε ότι μετέχουν στα αθλητικά δρώμενα υπόκοσμος και παράνομοι. Αν συμβαίνει, τότε κάτι δεν πάει καλά στην πολιτεία. Διότι εφόσον τους ξέρουμε, γιατί δεν τους αποκλείουμε; Γιατί συνεχίζουμε με κατασταλτικά μέτρα και μόνον; Μπορεί να είναι σημαντικά αλλά είναι κατασταλτικά και όχι λειτουργικά για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού.

 Μα καλά, θα μου πείτε, όλα αυτά είναι γνωστά. Εδώ και πολλά χρόνια. Και εμείς, όλοι εμείς, απλώς παρακολουθούμε να χάνονται ζωές. Να απειλούνται οικογένειες, να θυσιάζονται παιδιά, να σκοτώνονται αστυνομικοί. Αλλά όλα είναι καλώς καμωμένα; Γνωρίζουμε τη ρίζα του κακού; Γιατί αν τη γνωρίζουμε και δεν κάνουμε τίποτα, τότε έχουμε την απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη. Οι κυβερνήσεις, η πολιτεία, οι θεσμοί, η οικογένεια, τα κόμματα που απλώς κλείνουμε τα μάτια μέχρι τον επόμενο θάνατο. Και τότε θα ξανασυζητάμε για το αυτονόητο. Σαν τις φυσικές καταστροφές που είναι απρόβλεπτες αλλά κάθε χρόνο οι ίδιες συζητήσεις.

Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα; Θέλουμε να αλλάξουμε την υπάρχουσα κατάσταση; Αντί να υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον αθλητισμό, μπορούμε να βρούμε φόρμουλα συνεργασίας σεβαστή από όλους; Γιατί αν ομολογήσουμε πως αυτό είναι αδύνατον, τότε θα αποδεχθούμε το θάνατο και τη βία, ως αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού!  

Γιατί ελπίζω να δω ελληνικές ομάδες στο Champions League. Γιατί αυτό θα σημαίνει πολλά στην «πηγή». Και κυρίως γιορτή.