ΚΑΙΡΟΣ

Το αυγό του φιδιού

Το αυγό του φιδιού απειλεί ξανά τη δημοκρατική Ευρώπη. Με δήθεν αφορμή τους μετανάστες που η ίδια η Ευρώπη με την πολιτική της δημιούργησε.

«Ο Μακρόν μετατρέπεται σε Λεπέν», κατηγορούν τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, στελέχη του κόμματος του αλλά και το σύνολο της αντιπολιτευόμενης αριστεράς. Με αφορμή το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, ο Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε(;) να δεχθεί νομοθετικές και ιδεολογικές, όπως λέγεται, παρεμβάσεις της γαλλικής Ακροδεξιάς. Με συνέπεια η Μαρίν Λεπέν να αισθάνεται δικαιωμένη.

Και φαίνεται πως έτσι είναι καθώς και με βάση το κοινοβουλευτικό αποτέλεσμα-214 υπέρ και 114 κατά-δημιουργούνται νέα δεδομένα στο γαλλικό πολιτικό γίγνεσθαι με την άκρα δεξιά να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Σε τέτοιο, μάλιστα, βαθμό που πολλοί κάνουν λόγο για μια Ακροδεξιά πανευρωπαϊκή τροπή. Προοπτική που εμφανίζεται στο σύνολο των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.

Ακόμη και στην Γερμανία το ακροδεξιό κόμμα ενισχύεται σημαντικά στις δημοσκοπικές καταγραφές. Στην Ιταλία συμβαίνει εδώ και καιρό ενώ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν να αλληθωρίζουν προς τα ακραία συντηρητικά χαρακτηριστικά. Σε κάποιες χώρες, δε, έχει ήδη ανοίξει ένας ευρύτερος διάλογος περί αναπροσαρμογής των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών, πολλές από τις οποίες συμπεριλαμβάνουν και τη φροντίδα των μεταναστών. Ο διάλογος συμπεριλαμβάνει και την ανάγκη της οικονομικής ενίσχυσης των ιθαγενών πολιτών, με μείωση των επιδομάτων προς τους μετανάστες. Ενισχυμένες είναι και οι φωνές εκείνες που σταδιακά αναφέρονται στους «Εβραίους κυρίαρχους της οικονομίας».

Το αυγό του φιδιού απειλεί ξανά τη δημοκρατική Ευρώπη. Με δήθεν αφορμή τους μετανάστες που η ίδια η Ευρώπη με την πολιτική της δημιούργησε. Ανατριχιαστικές αντιλήψεις και ιδεολογικές φασίζουσες απόψεις παίρνουν σάρκα και οστά με τις εκλεπτυσμένες ηγεσίες εθνικιστών και ακραίων συντηρητικών κύκλων. Το ίδιο, περίπου και στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και του σκληρού της πυρήνα. Ανασυγκροτείται, ύστερα από την εθνική οικονομική καταστροφή, επιδιώκοντας να ξεπεράσει τις πληγές του παρελθόντος. Όλων των επιπέδων. Στο ελληνικό κοινοβούλιο, πολιτικό θρίλερ αντίστοιχο της Γαλλίας δεν υπήρξε. Οι όποιες διαφωνίες παρέμειναν στο επίπεδο της πολιτικής «ανασφάλειας». Στην Ελλάδα, επίσης, το δημοκρατικό τόξο είναι ισχυρό. Ο εφησυχασμός ενδέχεται να αποτελέσει ένα κίνδυνο. Κυρίως σε επίπεδο ευρωεκλογών.

Στα παραπάνω ας σημειώσουμε και την αξία του προσφάτως ψηφισθέντα από ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, νομοσχεδίου για τους μετανάστες...