ΚΑΙΡΟΣ

Το άτυχο γαϊδουράκι και οι «άνθρωποι»

Η νοοτροπία που κυριαρχεί δυστυχώς, ότι το ζώο δεν αισθάνεται, δεν πονά, δεν καταλαβαίνει και ότι είναι σχεδόν συνώνυμο με το πράγμα, είναι εγκληματική και έξω από κάθε πραγματικότητα.

Το απάνθρωπο περιστατικό με το γαϊδουράκι σε χωριό της Ηπείρου που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, επαναφέρει με τον πλέον τραγικό τρόπο την αντιμετώπιση των ζώων στη χώρα μας.

Μέτρα τώρα κατά της κακοποίησης τους, είτε πρόκειται για ζώα συντροφιάς είτε για ζώα που εργάζονται υπό συνθήκες απάνθρωπες και ελεεινές.

Η νοοτροπία που κυριαρχεί δυστυχώς, ότι το ζώο δεν αισθάνεται, δεν πονά, δεν καταλαβαίνει και ότι είναι σχεδόν συνώνυμο με το πράγμα, είναι εγκληματική και έξω από κάθε πραγματικότητα. Η πολιτεία, τα αρμόδια υπουργεία, οι αρχές, και πρωτίστως η δικαιοσύνη, οφείλουν να αντιδράσουν. Ο νόμος, αυτός που πρόσφατα ψηφίστηκε και βελτιώνει την ποινική τιμωρία όσων κακοποιούν ζώα, είναι αδήριτη ανάγκη να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα.

Δεν είναι αποδεκτό πλέον σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως θέλουμε να είμαστε, να κυριαρχούν και να εφαρμόζονται αντιλήψεις παρελθόντων δεκαετιών. Ολοι μας έχουμε αξίωση για καλύτερη ζωή, περισσότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία, κράτος δικαίου, προστασία των δικαιωμάτων μας. Δεν είναι δυνατόν η συμπεριφορά μας προς τα ζώα να αμαυρώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, τουρίστες που συρρέουν να περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που βιώνουν τα ζώα στα νησιά και σε όλη την επικράτεια και η πολιτεία να κάθεται αμέριμνη και να κοιτά. Η χώρα διασύρεται από πολλά κατά καιρούς. Από την συμπεριφορά μας προς τα ζώα μόνιμα.

Το γεγονός, ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας και της πολιτικής υποβαθμίζουν το θέμα της αντιμετώπισης και της συμπεριφοράς προς τα ζώα στην τρίτη δεκαετία του 2000 είναι πραγματικά οδυνηρό.Δεν νοείται πολιτισμένος άνθρωπος, άσκηση πολιτικής με στοιχεία πολιτισμού και ήθους, όταν τα ζώα αντιμετωπίζονται ως μη συναισθανόμενα όντα. Ντροπή.Η φιλοζωία δεν είναι θέμα αγάπης προς τα ζώα.

Αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση στοιχειώδους πολιτισμικής εξέλιξης.

Μέτρα τώρα. Για να μην μένουμε κάθε τόσο και λιγάκι άφωνοι από κακοποιητικές συμπεριφορές προς τα ζώα, που προσβάλλουν τον Ανθρωπο και μειώνουν, αν δεν απομειώνουν την ανθρώπινη αξία.

Επιβάλλεται η παραδειγματική τιμωρία όσων κακοποιούν ζώα όχι μόνον για λόγους πολιτισμού, αλλά και για τον πρόσθετο λόγο πως επιστημονικά έχει πλέον αποδειχθεί ότι όποιος κακοποιεί ζώα είναι κακοποιητικός και με αδύναμα άτομα, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους. Είναι εγκληματίας.