ΚΑΙΡΟΣ

Τα νέα μέτρα

Προφανώς και απαιτούνται σκληρά μέτρα. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι η απαγόρευση. Αλλά η αλλαγή του ευρύτερου αθλητικού πλαισίου

 Όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ έλαβε την σκληρή απόφαση να αποσύρει τις αγγλικές ομάδες από τα κύπελα Ευρώπης και ταυτοχρόνως του αποκλεισμού της εθνικής ομάδας της Μεγ. Βρετανίας, ήταν ένα βήμα που δεν έλυσε, όμως, το πρόβλημα. Μετά από χρόνια και συγκεκριμένα το 1989 στο Χιλσμπορο σκοτώθηκαν 95 φίλαθλοι της Λίβερπουλ. Τότε ελήφθη μια ουσιαστική απόφαση: η δημιουργία μιας ανώτατης επιτροπής με επικεφαλής έναν σοβαρότατο δικαστικό που μελέτησε εις βάθος το ζήτημα και αποφάσισε μια σειρά παρεμβάσεων, με επίκεντρο την αλλαγή της κουλτούρας στα αγγλικά γήπεδα. Με συννενόηση όλων των υπευθύνων παραγόντων και θεσμικών οργάνων.

 Τα αυστηρά μέτρα στην Ελλάδα περισσεύουν. Υπάρχουν εδώ και χρόνια. Όχι απλώς δεν εφαρμόζονται αλλά πολλές διακωμωδούνται ακόμη και από τους παράνομους. Διότι η οπαδική βία είναι, πλέον φανερά, μια οργανωμένη βία. Προφανώς και απαιτούνται σκληρά μέτρα. Προφανώς και υπάρχει ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών. Από το υψηλότερο επίπεδο μέχρι τον τελευταίο εγκληματία.

 Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι η απαγόρευση. Αλλά η αλλαγή του ευρύτερου αθλητικού πλαισίου. Ας μη ξεχνάμε πως ο αθλητισμός είναι πολιτισμός. Και, ίσως, της υψηλότερης μορφής του. Για παράδειγμα σε ολόκληρη την Ευρώπη τιμωρούνται παραδειγματικά οι ομάδες όταν εμφανίζονται φαινόμενα ρατσισμού. Αποκλείονται, επιβάλλονται οικονομικές τεράστιες ποινές και οι ίδιες οι ομάδες αποβάλλουν τους ρατσιστές οπαδούς τους, δια παντός από τα γήπεδα! Η ανάγκη εκσυγχρονισμού είναι δεδομένη. 

Όπως, όμως, είναι και αναγκαία η αλλαγή στην παιδεία του γηπέδου. Του αθλητισμού. Φαινόμενα βίας στη χώρα μας εμφανίζονται σε όλα τα αθλήματα. Ακόμη και σε εκείνα, τα οποία παρακολουθούν λιγοστοί θεατές και δεν είναι δημοφιλή. Αυτή η κουλτούρα δεν αλλάζει, με αστυνομικά μέτρα. Προσβάλλει ακόμη και τον αστυνομικό που κινδυνεύει η ζωή του. Κυρίως, όμως, επηρεάζει δραματικά τα παιδιά που είτε είναι αθλητές είτε είναι θεατές. Πως να μην επηρεαστεί ένα παιδί όταν γίνεται στόχος μιας λεκτικής ή σωματικής βίας; Πως να μην μεταμορφωθεί σε έναν άγριο θεατή, όταν νιώθει πως το γήπεδο είναι έκφραση των πιο σκοτεινών κύκλων που δρουν ελεύθεροι και ανενόχλητοι; Όταν αντιλαμβάνεται αυτό ως κανόνα; 

 Κοντολογίς όταν τα μέτρα είναι αποσπασματικά και κυρίως κατασταλτικά δεν είναι ικανά από μόνα τους, να διορθώσουν. Βάση ποίου σχεδίου εντάσσονται;.