ΚΑΙΡΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ: η έναρξη ενός πολέμου ή το τέλος της ιστορίας;

Πέφτουν οι τίτλοι για το ΣΥΡΙΖΑ; Το ερώτημα δεν θα απαντηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Ο Στέφανος Κασσελάκης όπως υποστηρίζουν πολλοί, αναφερόμενος στα «μαύρα» ταμεία του κόμματος, διέβη τον Ρουβίκωνα. Ως σύγχρονος Ιούλιος Καίσαρ, κήρυξε την έναρξη ενός εμφυλίου, με άγνωστα αποτελέσματα. Λειτουργώντας κάτω από τη βαριά σκιά του Αλέξη Τσίπρα και διαισθανόμενος, πως η ηγεσία της λεγόμενης κεντροαριστερής παράταξης, δεν τον εμπεριέχει, θέλησε να ρίξει το δικό του κύβο και να προκαλέσει την οριστική ρήξη με το πολιτικό παρελθόν. 

Το κλείσιμο της Αυγής σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται. Όπως και η θρυλούμενη «αποτσιπροποίηση». Όπως και οι «απολύσεις». Όπως και η ενεργοποίηση του καταστατικού της «τρίτης κοινοβουλευτικής θητείας». Όπως και ο «δικός ΜΟΥ» ΣΥΡΙΖΑ. Η χρησιμοποίηση της αντωνυμίας δηλώνει ευθέως τη διάθεση αλλά και τον απόλυτο στόχο. Σαν λέμε το «κόμμα είμαι εγώ». Οι πατροκτονίες είναι δεδομένες στην πολιτική. Αλλά επί τη βάση της πολιτικής οριοθέτησης και όχι η εναλλαγή στην καρέκλα της όποιας εξουσίας. «Φύγε εσύ για να έρθω εγώ» δεν αποτελεί και την καλύτερη απόδειξη για τις όποιες αγνές προθέσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας ηττήθηκε και αποχώρησε. Στις ήττες υπάρχουν ευθύνες και οι ηγέτες τις αναλαμβάνουν. Αλλιώς δεν είναι ηγέτες… 

Πέφτουν οι τίτλοι για το ΣΥΡΙΖΑ; Το ερώτημα δεν θα απαντηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πιστεύω πως έχει ήδη απαντηθεί από τις αλλεπάλληλες ήττες των τελευταίων ετών. Δεν θα αλλάξει κάτι αν «ο Μανωλιός αλλάξει τα ρούχα του». Οι πολίτες δείχνουν εδώ και χρόνια την ανάγκη της δημιουργίας ενός τρίτου-εκτός ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- κόμματος. Και την ύπαρξη ενός ηγέτη που θα αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο χαρακτήρας της απαξιωτικής ψήφου απέναντι στην κεντροαριστερά, οφείλει να προβληματίσει σοβαρά τα στελέχη και τους ηγέτες της. Και αν δεν κρυφτούν πίσω από την κολακεία των πραιτοριανών τους, τότε, θα αντιληφθούν εγκαίρως και με γενναιότητα, ποιο είναι το οφειλόμενο βήμα τους, στην ιστορία της πολιτικής τους όχθης. 

 Alea jacta est: ο κύβος ερρίφθη!