ΚΑΙΡΟΣ

Στη φυλακή πια για τα βαριά τροχαία

Μέχρι πρότινος οι δράστες σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία ουσιαστική ποινική τιμωρία  

Μέχρι πρότινος οι δράστες, διότι περί εγκλήματος πρόκειται και μάλιστα βαρύτατου, σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία ουσιαστική ποινική τιμωρία.

Οσοι είχαν καταδικαστεί γιατί σκότωσαν κάποιον οδηγώντας επικίνδυνα ή τραυμάτισαν άλλους, είχαν ποινές πλημμελήματος, δηλαδή το πολύ μέχρι πέντε χρόνια, και βέβαια οι ποινές αυτές ουδέποτε εκτελούντο και κανένας ποτέ δεν μπήκε φυλακή.
Με άλλα λόγια το να σκοτώσεις με υπαιτιότητα έναν άνθρωπο ή να τον τραυματίσεις σε τροχαίο, η ατιμωρησία ήταν επί της ουσίας σε ποινικό επίπεδο εντελώς δεδομένη.

Χιλιάδες οικογένειες έχουν ζήσει την οδύνη της απώλειας δικών τους ανθρώπων αναίτια σε ένα τροχαίο. Χιλιάδες τα θύματα της εγκληματικής οδήγησης σε δρόμους στις πόλεις και στο εθνικό δίκτυο.

Με τις πρόσφατες όμως τροποποιήσεις της ποινικής νομοθεσίας, επιτέλους, τα επικίνδυνα τροχαία που επιφέρουν θάνατο ή βαριές σωματικές βλάβες ορίστηκαν ως κακουργήματα, με αποτέλεσμα οι δράστες αυτών των εγκληματικών συμπεριφορών να μπαίνουν πια στη φυλακή.

Όπως επίσης κακούργημα είναι και οι σοβαρές παραβιάσεις του Κώδικα της Οδικής Κυκλοφορίας, παραβίαση κόκκινου σηματοδότη και λοιπά, όταν προκαλούν βαριά τροχαία ατυχήματα.

Όπως εύστοχα είχε δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναφερόμενος στην αυστηροποίηση των ποινών για τα βαριά τροχαία ή και για άλλα σοβαρά εγκλήματα, «όφειλε η πολιτεία, επιτέλους, να στρέψει το βλέμμα της και στα θύματα όχι μόνον στους κατηγορουμένους, που έχουν δικαιώματα και τα οποία πρέπει να διασφαλίζονται απόλυτα».

Η αυστηροποίηση της ποινικής εγκληματικής συμπεριφοράς στα τροχαία, χωρίς πολλά λόγια, είναι μια σωστή πολιτική απόφαση. Δεν είναι αποδεκτό σε μια ευρωπαϊκή χώρα μετά από 50 χρόνια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οδήγηση να αποτελεί εγκληματική πράξη, να αφαιρεί ζωές και να καταστρέφει τη ζωή ανθρώπων και οικογενειών και οι ανεύθυνοι, οι εγκληματίες οδηγοί να πηγαίνουν στο σπίτι τους σαν να μην συμβαίνει τίποτα

Η συγκεκριμένη αλλαγή σε νομοθετικό επίπεδο αποτελεί πράγματι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, ένα δίκαιο μέτρο για τους συγγενείς εκείνων που έχουν την ατυχία να βρεθούν στο δρόμο του επικίνδυνου και εγκληματία οδηγού, ο οποίος ήδη με τις νέες διατάξεις πληρώνει. Οπως και πρέπει.