Του Βασίλη Χιώτη

Από το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα, πως η οικονομία στην Ελλάδα φέτος θα ισορροπεί μονίμως σε ένα τεντωμένο σχοινί.

Θα πρέπει να λειτουργήσουν όλα στην εντέλεια για να περιοριστεί κάπως η ζημιά που έχει ήδη γίνει και να μην έχουμε στο τέλος της χρονιάς την απόλυτη καταστροφή.

Μπορεί η λειτουργία των καταστημάτων να επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα, αλλά η επιστροφή και στην κανονικότητα της οικονομίας, που την είδαμε για λίγο το πρώτο δίμηνο του 2020, είναι πολύ δυσκολότερη και καθόλου βέβαιη, αν δεν συστρατευθούμε όλοι σε μια κοινή προσπάθεια. Εργαζόμενοι, επιχειρηματίες και πολίτες.

Η Πολιτεία έχει κάνει αυτούς τους μήνες το καθήκον της και συνεχίζει να το κάνει, στηρίζοντας με 24 δισεκατομμύρια ευρώ, τους περισσότερους από αυτούς που χτυπήθηκαν οικονομικά από την εξάπλωση του Κορωνοϊού.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3 

Αλλά για να λειτουργήσει και πάλι η αγορά και να ανασάνει ξανά η οικονομία, θα πρέπει να συνεχίσουμε όλοι να συμπεριφερόμαστε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Οι εργοδότες να σεβαστούν τους υπαλλήλους τους και τους πελάτες τους και να μην προσπαθήσουν να βγάλουν τη ζημιά με κουτοπονηριές.

Οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη στις επιχειρήσεις που εργάζονται και να συνεχίσουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους από την οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα της επιχείρησης που εργάζονται. 

Και οι πολίτες να τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας και να προστατεύουν με τη συμπεριφορά τους συμπολίτες τους και τους τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα, διατηρώντας την μια ασφαλή χώρα, όπως την κράτησαν μέχρι τώρα, ακολουθώντας τους κανόνες.

Την επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί καμιά κυβέρνηση να την πετύχει μόνη της, αν δεν έχει σύμμαχο την κοινωνία. Κι επειδή ο Κορωνοϊός δεν εξαφανίστηκε, το καλοκαίρι είναι η μοναδική ευκαιρία να σώσουμε ότι σώζεται. Κι αν σωθεί κάτι, θα το σώσουμε όλοι μαζί…