Του Γιάννη Παλιούρα
Με την φράση « καλωσήρθατε σπίτι σας» ο πύργος ελέγχου της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα, υποδέχθηκε σήμερα τα πρώτα έξι μαχητικά Rafale F3R και η Πολεμική Αεροπορία άλλαξε επίσημα σελίδα και εισήλθε - τεχνολογικά – στον 21ο Αιώνα
Το πανηγυρικό κλίμα στην Τανάγρα με αγήματα, στρατιωτικές μπάντες και ομιλίες σίγουρα αναδεικνύουν την σημασία της συγκεκριμένης προμήθειας για την συνολική ισχύει και το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας ,αλλά σίγουρα ωχριούσε μπροστά στην πραγματική γιορτή που θα στήθηκε στο briefing room των Ιπτάμενων της 332 Μοίρας «Γεράκι» που αναλαμβάνει την αξιοποίηση τους.
Δεν είναι και λίγο για τους Ιπτάμενους της ΠΑ, μετά από δέκα δύσκολα χρόνια, με μηδενικές προμήθειες / εκσυγχρονισμούς και μειωμένες διαθεσιμότητες, να βρίσκονται σήμερα στο κόκπιτ ενός από τα πλέον προηγμένα μαχητικά της Δύσης.
Πολλοί μιλάνε για μια πραγματική ανατροπή της αεροπορικής ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή με την Ελλάδα να παίρνει και πάλι μετά από δεκαετίες την πρωτοβουλία.
Όντως το Rafale ως αεροσκάφος, αλλά κυρίως ως οπλοσύστημα είναι πρακτικά μη ανασχέσιμο από την Τουρκική Αεροπορία.
Πρόκειται για ένα βαρύ δικινητήριο μαχητικό που χάρη στην εξαιρετική του εμβέλεια εντάσσει πια την Κύπρο αλλά και ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο μέσα στην ζώνη επιχειρήσεων της Ελλάδος.
Ο οπλισμός του αποτελείται μια «φαρμακερή» τετράδα όπλων που το καθένα τους είναι στον κορυφή της αντίστοιχης κατηγορίας.
-Πύραυλοι αέρος - αέρος Meteor μεγάλου βεληνεκούς με εμβέλεια επίσημα στα 100+ χλμ αν και ανεπίσημα αναφέρονται νούμερα που προσεγγιζουν τα 200 χλμ!
-Πύραυλοι μέσου βεληνεκούς Mica –ηδη διαθέσιμοι στα Μιράζ- με δυο επιλογές καθοδήγησης, μέσω ραντάρ και μέσω αναζήτησης της θερμότητας του κινητήρα του αντιπάλου.
-Πύραυλοι κατά σκαφών επιφανείας τύπου Exocetτελευταίας γενιάς
-Βλήματα κρουζ τύπου SCALP εμβέλειας 250 χλμ (ανεπίσημα 450+ χλμ) με κεφαλές που μπορούν να διαπεράσουν πολλά μέτρα εδάφους και σκυροδέματος και να καταστρέψουν υπόγεια καταφύγια.
Ένας ακόμα πυλώνας υπεροχής του Γαλλικού μαχητικού αποτελούν τα ηλεκτρονικά συστήματα του.
Φέρει ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης τεχνολογίας AESA θα προσφέρει εμβέλειες και ακρίβεια αποκάλυψης στόχου που αντίστοιχες η Τουρκία δεν αναμένεται να αποκτήσει στο ορατό μέλλον.
Το Rafale διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA το οποίο πέραν του γεγονότος ότι βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως, θεωρείται δεδομένο ότι δίδεται στην χώρα μας χωρίς τους περιορισμούς ή τις υποβαθμίσεις που επιβάλουν άλλα κράτη σε εξαγωγές ευαίσθητης τεχνολογίας.
Τέλος το ήλεκτρο-οπτικό σύστημα OSF που διαθέτουν τα Rafale επιτρέπουν στον χειριστή να πετά με κλειστό το ραντάρ και τα ηλεκτρονικά του και ταυτόχρονα να ανιχνεύει και βάλει «σιωπηλα» κατά στόχων χωρίς να προδίδει την θέση του.
Δεν είναι δύσκολο λοιπόν –λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες που περιγράφουμε παραπάνω - να καταλάβει κανείς την νευρικότητα της Τουρκίας που εκφράζεται μέσω συνεχών δηλώσεων ανώτατων αξιωματούχων που προσπαθούν είτε να μειώσουν την σημασία της συγκεκριμένης προμήθειας είτε να της βάλουν την ετικέτα της πρόκλησης!
Δεν πειράζει…Το πάρτυ στην Τανάγρα θα συνεχιστεί!!!
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.