Η πλατφόρμα My Data έχει πολλές αρετές. Το να υπάρχουν αναρτημένα όλα τα έσοδα διευκολύνει τόσο την ΑΑΔΕ όσο και τις επιχειρήσεις. Το να μπορεί μια επιχείρηση να αντλεί τα έξοδα της από τους Έλληνες προμηθευτές της είναι εξίσου σημαντικό. Το ότι υπάρχει η δυνατότητα να σημειώνονται οι παρακρατούμενοι φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις, επίσης. Εξαιρετικό δε το γεγονός ότι όταν όλα έχουν πάει καλά, η δήλωση ΦΠΑ μπορεί να είναι πλήρως προσυμπληρωμένη και το έντυπο Ε3 έτοιμο σε μεγάλο βαθμό.
Ποιο είναι το μεγάλο σφάλμα της ΑΑΔΕ; Γιατί ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο που η ίδια δημιούργησε, αντί να διευκολύνει ταυτόχρονα και τις επιχειρήσεις και τον ελεγκτικό μηχανισμό, πυροβολεί τα πόδια της οικονομίας; Γιατί έχει πέσει στην παγίδα της υποχρεωτικής υπερανάλυσης.
Αν έλεγε η ΑΑΔΕ στους λογιστές το 2019 ότι θα διαβιβάζαμε κάθε λογιστική κίνηση στην πλατφόρμα My Data, θα το θεωρούσαμε εξωφρενικό. Αν μας το ανακοινώσει τώρα, θα το θεωρήσουμε τεράστια ανακούφιση. Τόσο δύσκολη έχει καταντήσει η My Data, στην επιδίωξη της να προσδιορίσει λογιστικό αποτέλεσμα χωρίς διπλογραφικό σύστημα. Ενώ με τη διπλογραφία μπορούμε οι λογιστές να απεικονίσουμε τα πάντα, η My Data πολύ συχνά μας φέρνει σε αμηχανία· δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, γιατί ούτε η πλατφόρμα διέπεται από μια ενιαία λογική που εφαρμόζεται γενικά, όπως το διπλογραφικό σύστημα, ούτε υπάρχει ένα εγχειρίδιο χρήσης που να περιλαμβάνει τις οδηγίες για όλες τις περιπτώσεις. Οι επίσημες οδηγίες μάλιστα πέρα από σκόρπιες, είναι συχνά και ανακριβείς. Οι λειτουργικές οδηγίες είναι ανεπίσημες, άτυπες και κυκλοφορούν μυστικά από στόμα σε στόμα, λες και αφορούν μόνο μυημένους.
Όταν η δυνατότητα γίνεται υποχρέωση, η ευλογία γίνεται κατάρα. Ο νόμος του Μέρφυ είναι πολύ σημαντικός για να τον παραγνωρίζουμε: ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά. Κάθε σύστημα λοιπόν θα πρέπει να είναι λειτουργικό ακόμα και όταν όλα πάνε στραβά. Όπως λειτουργεί η My Data αυτή τη στιγμή, μια απώλεια του διαδικτύου μπορεί να καταστρέψει στην κυριολεξία μια επιχείρηση.
Οι υποχρεώσεις της My Data θα έπρεπε να είναι οι λιγότερες δυνατές. Η υποχρέωση της διαβίβασης παραστατικών και δελτίων διακίνησης σε πραγματικό χρόνο, είναι αρκετή. Θα έπρεπε να δίνεται και η δυνατότητα διαβίβασής τους μέσα σε πέντε εργάσιμες και το πολύ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, αν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα. Η ΑΑΔΕ δεν πρέπει να φοβάται. Αυτός που θα διαβιβάζει συνεχώς τα παραστατικά με καθυστέρηση, δικαίως θα μπει στο στόχαστρο για περαιτέρω έλεγχο. Αυτός όμως που έχει μια πραγματική αδυναμία, δεν θα χάσει τον ύπνο του.
Η υπερανάλυση συνίσταται και στην καταχώριση της ήδη γνωστής πληροφορίας. Γιατί να πρέπει να διαβιβάζουμε την μισθοδοσία στην My Data; Ας αντλεί τα δεδομένα από την ΑΠΔ. Γιατί να πρέπει να διαβιβάζουμε τις ενδοκοινοτικές στην My Data; Ας αντλεί τις πληροφορίες από τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα. Γιατί να διαβιβάζουμε τις εισαγωγές; Ας αντλεί η My Data τα δεδομένα από τις διασαφήσεις των τελωνείων. Αυτή είναι η πραγματική ψηφιοποίηση· η διασύνδεση και η αυτόματη διακίνηση της πληροφορίας. Όχι η επιπλέον καταχώριση της ίδιας πληροφορίας σε ατέλειωτες πλατφόρμες, καθιστώντας τις επιχειρήσεις ψηφιακούς κλητήρες.
Επίσης αντιπαραγωγικός είναι ο υποχρεωτικός χαρακτηρισμός. Ποιο το νόημα; Ένα έσοδο είναι έσοδο. Η λήψη ενός παραστατικού θα είναι είτε έξοδο, είτε αγορά, είτε πάγιο. Η επιχείρηση που δολίως θα εμφάνιζε στην ετήσια δήλωση εισοδήματος ως έξοδο κάτι που θα έπρεπε να εμφανίζει ως αναπόσβεστη αξία παγίου ή απόθεμα λήξης, τι την εμποδίζει να χαρακτηρίζει κάθε παραστατικό εξ αρχής λανθασμένα; Ίσα-ίσα περιβάλλει με αληθοφάνεια την σκόπιμη παράβαση.
Η My Data μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τον έλεγχο. Αντ’ αυτού η ΑΑΔΕ επιδιώκει μέσω της My Data να αντικαταστήσει τον έλεγχο. Αυτό πέρα από ανέφικτο, βάζει κατ΄ουσίαν όλες τις επιχειρήσεις σε έναν διαρκή προληπτικό έλεγχο, δημιουργώντας τεράστιο διαχειριστικό κόστος.
* Ο Αγαμέμνων Σταυρόπουλος είναι Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.