Του Βασίλη Χιώτη

Όποιος παρατηρήσει το ύφος που έχουν τις τελευταίες ημέρες στις δημόσιες δηλώσεις τους ηγέτες, όπως  ο Ντόναλντ Τράμπ, ο Μπόρις Τζόνσον  κι Ταγίπ Ερντογάν, αντιλαμβάνεται εύκολα πως ο κορωνοϊός εκτός από τις ευπαθείς ομάδες, προσβάλλει και πλήττει θανάσιμα και τους λαϊκιστές!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 100,3

Τα πρώτα θύματα του κορωνοϊού στην πολιτική, είναι εκείνοι που έκαναν καριέρα με τον λαϊκισμό. Αυτοί που θέλησαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία στη χώρα τους με αστειάκια και κουτσαβακισμούς, τρέχουν τώρα να προλάβουν τις συνέπειες της ανεύθυνης στάσης τους. Και μαζί με τους ηγέτες, τιμωρούνται κι οι λαοί πους τους εμπιστεύτηκαν, πιστεύοντας τα μεγάλα λόγια τους και τα ψεύτικα όνειρα που τους πουλούσαν.

Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία πληρώνουν ήδη ακριβά το τίμημα της υπεροψίας των ηγετών τους. Κι όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσουν η Τουρκία του Σουλτάνου Ερντογάν κι η Βραζιλία του αλαζόνα προέδρου της Μπολσονάρου.

Στη λίστα των πληγωμένων χωρών, που χάνουν τις πρώτες μάχες κατά του Κορωνοϊού, βρίσκονται επίσης τα κράτη που έχουν συμμαχικές κυβερνήσεις συνασπισμού, όπου η λήψη των κρίσιμων αποφάσεων καθυστερεί, επειδή πρέπει να προηγηθούν πολυήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Προηγμένες χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα υγείας, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, άργησαν να αντιδράσουν επειδή ο πρωθυπουργός  τους, δεν είχε την δυνατότητα άμεσων και σκληρών αποφάσεων τις πρώτες κρίσιμες ημέρες, ενώ αντιθέτως σε χώρες που υπάρχουν ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) οι ζημιές είναι μικρότερες, επειδή ακριβώς το κέντρο λήψης των αποφάσεων ήταν ενιαίο και ευέλικτο.

Που να βρίσκονται άραγε και στην Ελλάδα, εκείνοι που μέχρι πρότινος υποστήριζαν πως το καλύτερο εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική;

Που θα βρισκόταν άραγε η χώρα μας, αν στις τελευταίες εκλογές, ίσχυε η απλή αναλογική και ο Κορωνοϊός μας έβρισκε με απόλυτη ακυβερνησία;

Όλα αυτά μικρή σημασία έχουν τώρα. Αλλά δεν θα πρέπει να τα ξεχάσουμε, όταν η κρίση περάσει και ξαναβγούν από τα σπίτια τους στην Ελλάδα οι εγχώριοι λαϊκιστές και οι θεωρητικοί των εκλογικών συστημάτων που τώρα έχουν λουφάξει…