ΚΑΙΡΟΣ

Μια καινούργια Δικαιοσύνη

Η Δημοκρατία δεν πηγαίνει στον αυτόματο. Είναι ευθύνη όλων μας να την προστατέψουμε.

Μια καινούργια Δικαιοσύνη έχει αναδυθεί στον τόπο μας.

Η Δικαιοσύνη του όχλου των social media.

Μέσα στον όχλο καλά κρυμμένοι οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι διαφόρων συμφερόντων, κομματικών και άλλων.

Οι υπόλοιποι ακολουθούν την τάση που διαμορφώνουν οι πρώτοι.

Στον ρόλο του εισαγγελέα οι "πουλημένοι" κονδυλοφόροι. Στο ρόλο του δικαστή ο όχλος.

Ακροατήριο τα πρωινάδικα και τα μεσημεριανάδικα.

Δικογραφία της υπόθεσης: αναρτήσεις ψευδώνυμων χρηστών.

Η ψηφοφορία διενεργείται με βάσει τα like.

Στη συνέχεια, επιβάλλεται και εκτελείται η ποινή: δημόσιος εξευτελισμός, επισκέψεις στο σπίτι του "ενόχου", προπηλακισμός του, εξυβρίσεις κάθε είδους, συκοφαντία, λεκτική βία, ψυχολογική βία, ενίοτε και σωματική βία.

Το Μέγαρο της καινούργιας αυτής Δικαιοσύνης είναι 2-3 εταιρείες που εδρεύουν σε αλλοδαπές χώρες, οι οποίες για λόγους οικονομικούς δεν θέτουν κανέναν ουσιαστικό περιορισμό στις παρανομίες των πλατφορμών.

Τα social media δεν είναι έτσι ασύδοτα, επειδή αγαπούν την ελευθερία, αλλά επειδή αγαπούν τα λεφτά.

Πρόσφατα, διάβασα άρθρο σε γνωστή φυλλάδα που στοχοποιούσε βάναυσα εισαγγελέα, επειδή δήθεν "είχε απασχολήσει" ξανά στο παρελθόν λόγω καταγγελίας. Διαβάζοντας το κείμενο, διαπίστωσα ότι η παλιά καταγγελία είχε πεταχτεί στον κάλαθο, ενώ ο εισαγγελικός λειτουργός είχε πράξει άριστα. Αυτό προέκυπτε από το ίδιο το κείμενο. Παρόλα αυτά, οι εκλεκτοί "δημοσιογράφοι" (κατά δήλωση) επέμεναν στη διαπόμπευση!

Η Δημοκρατία δεν πηγαίνει στον αυτόματο. Είναι ευθύνη όλων μας να την προστατέψουμε. Το ότι κάποιος επικαλείται ιδιότητα δημοσιογράφου ή πολιτικού δεν του δίνει κανένα παραπάνω δικαίωμα να παραβιάζει τους νόμους. Είμαστε όλοι ίσοι για τον νόμο, ακόμα και αυτοί που επικαλούνται δήθεν προνόμιο που οι ίδιοι φαντάζονται.

Αν κάτι απειλεί τη Δημοκρατία είναι η απίστευτη ευπιστία πολλών συμπολιτών μας απέναντι σε αναρτήσεις τυχαίων και άγνωστων ατόμων στο ίντερνετ.
Ο ορθολογισμός ποτέ δεν ήταν δημοφιλής, σε αντίθεση με την έξαψη των ακραίων συναισθημάτων που κάποιοι επιδιώκουν.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να προστατέψει τον εαυτό της και τη Δημοκρατία απέναντι στα φαινόμενα αυτά. Δεν μπορεί να σιωπά. Πρέπει να θέτει τα δεδομένα και να δίνει απαντήσεις. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Δεν είναι δυνατόν να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών και η Δικαιοσύνη να αφήνει τους επιτήδειους να ενεργούν ανενόχλητοι, ασελγώντας επάνω στο σώμα της Δημοκρατίας.

*Ο Δήμος Χρυσός, εφέτης Διοικητικών Δικαστηρίων.