Του Βασίλη Χιώτη

Τις τελευταίες μέρες, η ρητορική του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνει πλέον με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην στρατηγική του 2014.
Κριτική μηδενιστική και ισοπεδωτική προς την κυβέρνηση. Πόλωση του πολιτικού κλίματος. Πόλεμος στα πεζοδρόμια. Καταγγελίες για σκάνδαλα και παρακρατικές μεθόδους. Καταγγελίες για χειραγώγηση των θεσμών.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση κερδίζει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, επειδή διαχειρίστηκε αποτελεσματικά τις κρίσεις του Έβρου  και της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ λανσάρει τηλεοπτικό σποτ με το οποίο υποστηρίζει πως τα κάνει όλα ανάποδα!

Αν επιχειρήσει κανείς να ανατρέξει στα δημοσιεύματα του 2014, που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να ανατρέψει την τότε κυβέρνηση, θα διαπιστώσει πως χρησιμοποιούσε ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα και ακριβώς την ίδια φρασεολογία.

Αλλά το τότε με το σήμερα, έχουν μια σημαντική διαφορά. Έχουν μεσολαβήσει πέντε χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ –και μάλιστα διακυβέρνησης σε συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο.

Επιχειρήματα που μπορεί να ακουγόταν πειστικά τότε, δεν πείθουν το ίδιο και σήμερα, όταν εκπορεύονται από έναν πολιτικό αρχηγό που ως πρωθυπουργός , ακολούθησε εντελώς διαφορετική πολιτική από αυτή που υπερασπίζεται σήμερα.

Μπορεί να έπειθε τότε, όταν μιλούσε για έργα-φαντάσματα. Αλλά δεν πείθει σήμερα, όταν έφτασε στο σημείο να κρεμάσει μουσαμάδες με ζωγραφισμένα έργα στο Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Μπορεί να έπειθε τότε, όταν κατήγγειλε την κυβέρνηση για απόπειρα ελέγχου των διαδηλώσεων. Αλλά δεν πείθει σήμερα, όταν είχε περικυκλώσει το Μαξίμου με κλούβες των ΜΑΤ για να εμποδίζονται να προσεγγίσουν οι διαδηλωτές.

Μπορεί να έπειθε τότε, όταν μιλούσε για διαπλοκή της κυβέρνησης με τα Μέσα Ενημέρωσης. Αλλά δεν πείθει σήμερα, όταν αποδεδειγμένα προσπάθησε να επιβάλει μια δική του διαπλοκή στα ΜΜΕ με καναλάρχες και εκδότες μπατίρηδες, στους οποίους προσπαθούσε να βρει δανεικά από όποιον μιλούσε ελληνικά ή …λιβανέζικα!

Μπορεί να έπειθε τότε, όταν κατήγγειλε την κυβέρνηση πως επιχειρεί να δολοφονήσει πολιτικά τους αντιπάλους της. Αλλά δεν πείθει σήμερα, όταν χρησιμοποίησε κουκουλοφόρους μάρτυρες και ψεύτικα στοιχεία για να στείλει στη Δικαιοσύνη, πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές και τους συγγενείς τους.

Με λίγα λόγια, ότι γοήτευε την κοινωνία το 2014, δεν σημαίνει πως την γοητεύει και σήμερα…

Το 2014 δεν έχει καμιά σχέση με το 2020. Άλλο ήταν το σκηνικό τότε κι άλλο σήμερα. Μόνο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο ίδιος. Αλλά κι εκείνος με την διαφορά πως επί πέντε χρόνια, διατέλεσε πρωθυπουργός…