Kάμαλα Χάρρις: Θηλυκό εισιτήριο των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο;

Η Κάμαλα Χάρρις φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη, ώστε να προχωρήσει ως υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Θα μπορέσει να αλλάξει το υπέρ του Τραμπ κλίμα;

Η Κάμαλα Χάρρις, αντιπρόεδρος του Μπάιντεν, φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη, ώστε να προχωρήσει ως υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Θα μπορέσει να αλλάξει το υπέρ του Τραμπ κλίμα;

Υποστήριξη

Τις ώρες που ακολούθησαν την αγγελία της απόσυρσης του προέδρου από τον αγώνα για την επανεκλογή του, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρρις.

Ο Μπάιντεν αμέσως υποστήριξε την υποψηφιότητά της ως εκπροσώπου των Δημοκρατικών για τις επερχόμενες εκλογές. Δεν είναι όμως μόνο η υποστήριξη του προέδρου αλλά και σημαντικών μελών του δημοκρατικού κόμματος και δωρητών, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό της Χάρρις.

Επιπλέον, διαφαίνεται η εμπιστευτική αποδοχή της από τον ηγέτη της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Schumer, τον ηγέτη της δημοκρατικής μειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, Jeffries, καθώς και της προηγούμενης προέδρου της Βουλής Pelosi. Είναι ακόμη σημαντικό το γεγονός, ότι τις πρώτες 24 ώρες μετά την πρόταση της υποψηφιότητάς της, η Χάρρις πέτυχε δωρεές $80 εκατ. (Act Blue). 

Προοδευτική κεντρώα

Τώρα που η αντιπρόεδρος επιβεβαίωσε, ότι επιθυμεί το χρίσμα του κόμματος ως υποψήφιας για την επερχόμενη εκλογική μάχη, η κύρια πρόκληση είναι να γίνει γνωστή στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό. Δεν είναι μυστικό, ότι κατά τα τέσσερα χρόνια της θητείας της δίπλα στον πρόεδρο Μπάιντεν δεν είχε την ευκαιρία να λάμψει.

Αρχικά ανέλαβε τα δύσκολα αντικείμενα της μετανάστευσης και του δικαιώματος στην ψήφο, για τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία.

Κατά τους πρόσφατους μήνες όμως εκτιμήθηκε η αποφασιστικότητά της και η δυνατότητά της να οδηγήσει τους Δημοκρατικούς σε κρίσιμα θέματα όπως, τα δικαιώματα των μειοψηφιών και οι αμβλώσεις.

Θυγατέρα Τζαμαϊκανού πατέρα και Ινδής μητέρας, η Κάμαλα Χάρρις είναι η πρώτη έγχρωμη γυναίκα, η οποία έχει υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος και θα είναι δυνητικά υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ. Με μακρά θητεία ως εισαγγελέας ( 2011-2017) – όπου διακρίθηκε για τη ρητορική της ικανότητα – και ως κυβερνήτης της Καλιφόρνιας (2017-2021), θεωρείται κεντρώα, αλλά με περισσότερο προοδευτικές θέσεις από τον Μπάιντεν.

Από νεαρή ηλικία, προσπάθησε να συνδυάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ακτιβισμό και τη δικαστική καριέρα της σε μια δύσκολη ισορροπία, για την οποία είχε δεχθεί την κριτική από ορισμένους Δημοκράτες. Όμως η Χάρρις αντιπροσωπεύει μια γέφυρα μεταξύ των παλαιών, γενικά μετριοπαθών μελών του κόμματος και της νεότερης γενιάς, η οποία είναι περισσότερο προοδευτική και ευαίσθητη σε θέματα κοινωνική ισότητας.

Υψηλή αποδοχή

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο προσθέτει στις πιθανότητες εκλογής της Χάρρις ως υποψηφίου των Δημοκρατικών, είναι ότι κέρδισε την επιδοκιμασία, τόσο από την "έγχρωμη" όσο και από την "ισπανική ομάδα" του Κογκρέσου, αν και ορισμένα μέλη επιφυλάχθηκαν, υποδηλώνοντας την επιθυμία τους για μια πρώτη συζήτηση γύρω από την υποψηφιότητα της, πριν τη διάσκεψη του κόμματος τον Αύγουστο στο Σικάγο.

Δεν έχει προς το παρόν τοποθετηθεί ο πρόεδρος Ομπάμα

Σημαντικός αριθμός αναλυτών πιστεύει επί του προκειμένου, ότι η ουδέτερη στάση του τ. προέδρου δεν είναι ένδειξη αποδοκιμασίας της Χάρρις, αλλά έκφραση της επιθυμίας του να υπάρξει μια δημοκρατική και διαφανής μεταβατική διαδικασία, η οποία θα θωρακίσει την υποψηφιότητά της από ενδεχόμενες επιθέσεις και θα ενεργοποιήσει τους Δημοκρατικούς εκλογείς.    Σε μια πρώτη σφυγμομέτρηση κοινής γνώμης μεταξύ των Δημοκρατικών, η Κάμαλα Χάρρις φαίνεται, ότι έχει πιθανότητα 80% σε σχέση με άλλους ενδεχόμενους υποψηφίους, να εκλεγεί ως υποψήφια του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

Είναι γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί έχουν αναθαρρήσει, καθώς σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση ο Τράμπ προηγείται της Χάρρις οριακά, 48% έναντι 47% αντίστοιχα. 

Στις γραμμές του Μπάιντεν

H Χάρρις θεωρείται από πολλούς παρατηρητές, ότι ασκεί περισσότερη κριτική απέναντι στο Ισραήλ από τον Μπάιντεν, αλλά ότι έχει όμοιες μ’ αυτόν απόψεις απέναντι στο Ιράν και τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Κόλπου.                             

Αναφερόμενη στο θέμα της Γάζας, σε ομιλία της, με ευρεία κάλυψη από τα ΜΜΕ, στη νότια πολιτεία της Αλαμπάμα τον περασμένο Μάρτιο, αποδοκίμασε τις συνθήκες που επικρατούν στο παλαιστινιακό πεδίο, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος, ο οποίος υποστηρίζει σθεναρά την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αντιπρόεδρος;

Η Κάμαλα με περίπου 100 ημέρες μέχρι τις εκλογές, θα πρέπει να επιλέξει ποιος/ποια θα σταθεί μαζί της ως αντιπρόεδρος.         

Μεταξύ άξιων υποψηφίων είναι και η Gretchen Whitmer, η δημοφιλής κυβερνήτης της κρίσιμης επαμφοτερίζουσας πολιτείας του Μίτσιγκαν, η οποία θεωρείται και από τα ανερχόμενα στελέχη των Δημοκρατικών.

Η Whitmer –κυβερνήτης της πολιτείας όπου κατοικούν οι περισσότεροι Άραβο-αμερικανοί– θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά την Χάρρις να κερδίσει ψήφους από ψηφοφόρους, οι οποίοι έχουν αποδοκιμάσει την πολιτική Μπάϊντεν στο θέμα της Γάζας.         

Εάν η Χάρρις επέλεγε την Whitmer να προχωρήσουν μαζί στην προεκλογική εκστρατεία, τότε σε περίπτωση νίκης θα ήταν η πρώτη φορά απόλυτης θεσμικής κυριαρχίας στον Λευκό Οίκο από το γυναικείο φύλο. 

* Ο Νικήτας Σίμος είναι Οικονομολόγος, Γεωπολιτικός Αναλυτής