ΚΑΙΡΟΣ

Και τότε όλοι πήγαν στην ακρογιαλιά!!!

Zoύμε την πιο χαλαρή προεκλογική περίοδο στην ιστορία της χώρας μας, γιατί σχεδόν κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις εκλογές  

Αυτές τις μέρες ζούμε την πιο χαλαρή προεκλογική περίοδο στην ιστορία της χώρας μας, γιατί σχεδόν κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις εκλογές, τα προγνωστικά, τις δημοσκοπήσεις, ούτε υπάρχει κομματικός φανατισμός και πολιτικές συγκεντρώσεις. Τα ΜΜΕ προσπαθούν μάταια να ανεβάσουν το ήπιο πολιτικό κλίμα, αλλά τελικά αναλίσκονται σε πολιτικά κουτσομπολιά  και δείπνα με celebrities.

Φαίνεται, ότι σε αυτές τις εκλογές το κρίσιμο ερώτημα είναι το ποσοστό της αποχής από τις κάλπες, που επηρεάζει όλα τα άλλα εκλογικά μεγέθη, που εξαρτάται από τι καιρό θα κάνει την Κυριακή των εκλογών. Κι αυτό, γιατί εάν κάνει πολύ καλό καιρό «θα πάμε όλοι στην ακρογιαλιά» κατά την επωδό της Μελίνας Μερκούρη στο φιλμ «Ποτέ την Κυριακή». Εάν όμως είναι μεγάλη η αποχή, όχι μόνο θα ανατραπούν όλες οι προβλέψεις, αλλά οδεύουμε σε έναν κόσμο απολίτικ ή κατά Πυθαγόρα «κυάμων απέχεσθαι», αλληγορικά δηλαδή μακριά από την πολιτική με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται.

Στις πολιτικού ενδιαφέροντος δημοσκοπήσεις τίθενται διάφορα ερωτήματα, που πολλές φορές οι απαντήσεις σε αυτά είναι πιο σημαντικές από την απάντηση στο βασικό ερώτημα, που είναι για την πρόθεση ψήφου στις προσεχείς  εκλογές, για την Ευρωβουλή, γιατί η απάντηση στην πρόθεση ψήφου μπορεί να μην υλοποιηθεί.  Από τις υπόλοιπες όμως απαντήσεις  οι επαΐοντες δημοσκόποι μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών, την τάση  του εκλογικού σώματος σε βάθος χρόνου  με στατιστικό όμως λάθος και την εξυπακουόμενη επιφύλαξη του απροόπτου συμβάντος και με την παρατήρηση, ότι στις Ευρωεκλογές η ψήφος είναι πιο χαλαρή και πολλές φορές είναι ψήφος διαμαρτυρίας. 

Φυσικά, υπάρχουν και οι πιο αξιόπιστες μυστικές δημοσκοπήσεις, που διενεργούνται σε τακτική βάση για λογαριασμό των μεγάλων πολιτικών κομμάτων βάσει των οποίων  αυτά προσαρμόζουν την τακτική τους και λαμβάνουν  κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις,  αλλά δεν δημοσιοποιούνται επίσημα και είναι προς τιμή των εταιριών δημοσκοπήσεων ότι  δεν τις διαρρέουν., αλλά κυκλοφορούν υπό εχεμύθεια.

Σαφώς σημαντικό ρόλο παίζει η προσωπικότητα του Αρχηγού πολιτικού κόμματος και το ποσοστό εμπιστοσύνης σε αυτόν, που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως όμως από την επιτυχία της προβολής του από τα ΜΜΕ, που απαιτεί  στήριξη πολιτική και οικονομική  από παράγοντες.

Εξάλλου για πολλούς συμπολίτες μας οι με πολιτικό αποτύπωμα δημοσκοπήσεις ικανοποιούν τις ψυχολογικές τους ανάγκες και την ανασφάλεια τους για τη δυναμικότητα του κόμματός τους, τους δίνουν ελπίδες για  ευοίωνες προοπτικές και κυρίως αποτελούν ένα ενδιαφέρον θέμα συζητήσεων στα καφενεία, ενώ για τους πολιτικούς αποτελούν εργαλείο όχι μόνο για την εκλογική τους τακτική, αλλά και για την ανταπόκριση του κοινού στα πολιτικά τους προγράμματα και εξαγγελίες, που έτσι μπορούν να τα προσαρμόζουν ανάλογα με ιδιαίτερη προσοχή όμως για να μην υποπίπτουν στην παγίδα του λαϊκισμού, που συμβαίνει συχνά.

Επειδή όμως μετά τα αποτελέσματα πολλών εκλογών αρκετές δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω πέραν του στατιστικού λάθους στις προβλέψεις τους,  δεν πρέπει να επαφιέμεθα μόνο σε αυτές, γιατί εξαρτώνται από τις  εντυπώσεις της  στιγμής, αλλά πρέπει να αναμένομε τα αποτελέσματα της εκάστοτε κάλπης, που είναι τα μόνα, που μετράνε ουσιαστικά.

Προσωπικά ούτε δημοσκόπος είμαι ούτε μπορώ να επεξεργαστώ στοιχεία δημοσκοπήσεων με αποτέλεσμα να διατηρώ εύλογες απορίες  για κάποια ζητήματα, που υπερβαίνουν τις πνευματικές μου ικανότητες και μάλλον πρέπει να πάω και εγώ στην ακρογιαλιά.

* Ο Λέανδρος Τ.Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.