ΚΑΙΡΟΣ

Και έτσι ξαφνικά

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Θεωρώ πως η κάθε νέα χρονιά δημιουργεί κάθε φορά την κοινωνική και προσωπική αισιοδοξία της καλύτερης ημέρας

Έχω την αίσθηση πως δεν τον περιμέναμε τον νέο χρόνο. Ήρθε απότομα. Εκεί που ασχολούμαστε με τον Στέφανο Κασσελακη εκεί που αποφεύγαμε το super market όπως ο διάολος το λιβάνι εκεί που μάθαμε να ζούμε με τα τροχαία εκεί που... ήρθε ξαφνικά το 2024.

 Εν μια νυκτί κυριολεκτικά αισθανθήκαμε πως κάτι μεγάλο συμβαινει. Πως όλα όσα ζήσαμε το 2023 το πήρε μαζί του. Και πως ο νέος χρόνος δεν θα εχει καμία σχέση με τον προηγούμενο. Θα έχει νέες καλύτερες ειδήσεις, καλύτερους μισθούς, εξαφάνιση των ιώσεων, μείωση των ανισοτήτων, και κυρίως παγκόσμια Ειρήνη.

 Όχι δεν είμαι απαισιόδοξος. Το αντίθετο μάλιστα. Θεωρώ πως η κάθε νέα χρονιά δημιουργεί κάθε φορά την κοινωνική και προσωπική αισιοδοξία της καλύτερης ημέρας. Της υλοποίησης των στόχων και επομένως της καλύτερης ζωης. Δεν ξέρω πως κάθε νέα χρονιά το δημιουργηθεί. Μάλλον δεν ειναι η έννοια του αορίστου χρόνου αλλά της ανθρώπινης αισιοδοξίας.

 Αλλά όλα τα παραπάνω για να υλοποιηθούν απαιτούν και διαφορετική αντιμετώπιση από το παρελθόν. Δεν θα πέσουν οι τιμές μόνες τους. Ούτε οι μισθοί θα αυξηθούν ξαφνικά. Και κυρίως η παγκόσμια Ειρήνη δεν θα έρθει με το πέταγμα ενός περιστεριού. Ούτε καν οι προσωπικοί μας στόχοι δεν θα υλοποιηθούν αν δεν κάνουμε κάτι εμείς διαφορετικό. Κάτι άλλο από αυτό που κάναμε το 2023.

 Η νέα χρονιά είναι γεγονός πως δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς. Αλλά εδώ που τα λέμε ποια χρονιά ξεκινούσε τέλεια; Η διαφορά είναι πως το 2024 απαιτεί γενναίες πρωτοβουλίες. Μεταρρυθμίσεις, έργα, εκσυγχρονισμό, ασφαλεια, πολιτικές περιβαλλοντικές και κυρίως αλλαγή νοοτροπίας. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο καθώς όλοι ομολογούμε πως δεν πάει άλλο. Ακόμη και αν οι αριθμοί αριστεύουν η πραγματικότητα αποδεικνύεται σκληρότερη. Το ζητούμενο δεν είναι πως θα αλλάξει ο τόπος. Αλλά αν δημιουργηθούν οι συνθήκες για να αλλάξουμε ως κράτος.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση. Έτσι ώστε να είναι το 2024 καλύτερη χρονιά. Και προφανώς θα έχουμε δυσάρεστες ειδήσεις. Αλλά να είναι λιγότερες. Γιατί αν είναι όλοι θα έχουμε συμβάλει. Και αυτό θα είναι η μεγαλύτερη καλύτερη αλλαγή.