ΚΑΙΡΟΣ

Η κυβέρνηση χρειάζεται συμπληρώματα θάρρους...

Του Άρη Ποστοσάλτε

Η κυβέρνηση διανύει την πρώτη στιγμή αμηχανίας! Ακριβώς, στο τρίμηνο της διακυβέρνησης, μπορεί να μην αποτυπώνουν τη φάση οι δημοσκοπήσεις, όμως η κυβέρνηση φαίνεται να κοντοστέκεται και να κοιτά με απορία γύρω της. Με τον φόβο μην πει κάτι ή με μην κάνει κάτι που θα επιτρέψει στους ΣΥΡΙΖΑίους να την κατηγορήσουν ότι είναι Ακροδεξιά ή Νεοφιλελεύθερη, εμφανίζει εικόνα στασιμότητας.

Μετά την αρχική μεγάλη φόρα, θα πείτε, αυτή η κάμψη πιθανώς να είναι μια λογική συνέχεια.

Από την άλλη, πρέπει να χειριστεί: μεταναστευτικό, συμπεριφορά Ερντογάν, οικονομία. Όσο κι αν επιθυμεί ο Κ.Μητσοτάκης να βρεθεί μόνος στο βουνό για να καταλήξει στο πρόσωπο υποψήφιο για την ΠτΔ ή στην τακτική του αναφορικά με τον εκλογικό νόμο ή και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών,

Ένα είναι απολύτως σαφές σε αυτή την χρονική στιγμή:

Η κυβέρνηση χρειάζεται να πάρει συμπληρώματα θάρρους!

Το θάρρος είναι δουλειά του πρωθυπουργού να το εμφυσήσει στους υπουργούς και υφυπουργούς του. Η ευρύτερη κοινωνία, πέρα από την παράταξη της Ν.Δημοκρατίας, επέλεξε να αναδείξει τον Κ.Μητσοτάκη αρχηγό στη ΝΔ και στη συνέχεια Πρωθυπουργό, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα χαρακτηριστικά που διέκρινε στην προσωπικότητα του. Ένα από αυτά η διάθεση του να αλλάξει, να διορθώσει, να μεταφυτεύσει, να εμπνεύσει τους συνεργάτες του. Αυτή την διάθεση περιμένει τώρα η πλειονότητα της κοινωνίας να γίνει έργο παραγωγικό για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να τολμήσει και να παροτρύνει τους συνεργάτες του υπό την προϋπόθεση ότι είναι έτοιμοι ως υπουργικό συμβούλιο να αποφασίσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα δώσουν την αίσθηση του άλματος.

Αλήθεια, οι υφυπουργοί τεχνοκράτες που τόσο διαφημίστηκαν ως η μεγάλη διαφορά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα σιωπητηρίου; Ή εάν προετοιμάζουν τις αλλαγές που χρειάζεται το Κράτος να γίνει Κράτος γιατί δεν το πληροφορούνται οι πολίτες ώστε να γνωρίζουν.

Όσο για τους υπουργούς, ανθρώπινο είναι να εμφανίσουν σημάδια κόπωσης ή ενδεχόμενης ατολμίας. Τότε έρχεται η στιγμή της αντικατάστασης. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι, αρκεί να γίνουν στη σωστή στιγμή. Πριν βραδιάσει..

Αν και η κυβέρνηση απολαμβάνει, ακόμη, υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, κτύπησε η πρώτη καμπάνα προειδοποίησης στο δύσκολο θέμα του μεταναστευτικού. Σε ποσοστό 70% η κοινή γνώμη ΔΕΝ είναι ικανοποιημένη από την ασκούμενη πολιτική. Άλλος γιατί θυμάται όσα έλεγε η ΝΔ ως αντιπολίτευση, άλλος γιατί περίμενε πιο σκληρή γραμμή, άλλος γιατί προτιμά ρητορική αποτρεπτική τοποθετείται επικριτικά στην πολιτική που επιλέγει το Μαξίμου.

Σε ποσοστό 70% οι ερωτώμενοι βρίσκονται, ακόμη, στο πλευρό του Κ.Μητσοτάκη. Δίνουν πίστωση χρόνου και περιμένουν την κυβερνητική διόρθωση. Κυρίως, αποστρέφονται την αριστερή ρητορική καθώς η δημοσκοπική υποστήριξη στον Α.Τσίπρα είναι, τώρα, μόλις στο 21%.

Αν η κυβέρνηση φοβάται στο ενδεχόμενο να κατηγορηθεί για Ακροδεξιά, στο άλλο σκέλος ζει με την γωνία μήπως χαρακτηριστεί νεοφιλελεύθερη.
Προφανώς και έχει κοινωνικό πρόσημο. Δεν μπορώ να φανταστώ κυβέρνηση που δεν θέλει να τα έχει καλά με το λαό. Για να μπορεί όμως να προσφέρει στο λαό πρέπει να δώσει εκείνα τα κίνητρα που θα επιτρέψουν στο λαό να εργάζεται, να παράγει και να ζει ικανοποιητικά.

Εάν στο τέλος της χρονιάς υπάρχουν, όπως λέγεται, διαθέσιμα φυσικά να δοθούν για την υποστήριξη των αδυνάμων που περιμένουν τα επιδόματα. Στο επίπεδο της επικοινωνίας το Μαξίμου επενδύει σε αυτές τις ειδήσεις για να κτίζει το λαϊκό του προφίλ.

Εκείνοι όμως που παράγουν τα διαθέσιμα θέλουν να ακούσουν το καινούργιο τολμηρό περιβάλλον μειωμένων φόρων και εισφορών ώστε να επενδύσουν, να ανοίξουν και να προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Καλό το επίδομα για όποιον το παίρνει, απλώς για να μην εγκλωβιστούμε από τη λήθη: Ως αντιπολίτευση η ΝΔ είχε μια συγκεκριμένη άποψη για την πολιτική επιδομάτων που έκτισε συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ ληστεύοντας φορολογικά τους οικονομικά ενεργούς πολίτες.

Ας μην χαθούμε στις υποχρεώσεις που δημιουργεί ο μεταμνημονιακός κορσές. Άλλωστε οι ψηφοφόροι του Κυριάκου ήξεραν εκ των προτέρων και για αυτό τον ψήφισαν. Για να κάνει τις τολμηρές κινήσεις που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί γρήγορα. Η λέξη κλειδί είναι το γρήγορα..
Αυτό περιμένουν ακόμη και δίνουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση να ανασυνταχθεί και να ξαναρχίσει με τόλμη και θάρρος. Στην ίδια ακριβώς θέση, με πολύ συμπάθεια προς τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας είναι οι ξένοι που μας παρακολουθούν. Για αυτούς η μείωση του Κράτους και το άνοιγμα υπηρεσιών που προσφέρει στον Ιδιωτικό Τομέα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και αυτοί περιμένουν τις ανακοινώσεις ιδιωτικοποιήσεων με υπομονή..

Το τι θα κάνει το ξέρει ο πρωθυπουργός. Ίσως και ο ίδιος να χρειάζεται τον χρόνο του στο βουνό..

ΥΓ: Με την κίνηση του να επιστρέψει τις 500.000€ από την κρατική επιχορήγηση στο ΕΚΠΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκλεισε με τον πλέον άριστο τρόπο την εμπλοκή του, σε αυτή την φάση, με την πολιτική. Και άφησε θετικές εντυπώσεις. Δεν κάνω κριτική αποτίμηση στην πολιτική του διαδρομή.

Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να ψηφίσουν είτε ΝΔ, είτε Μητσοτάκη. Εάν ήθελαν να ψηφίσουν ΠΟΤΑΜΙ δεν θα τους εμπόδιζε κανένας..